Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce nu vor primi angajaţii din învăţământul preuniversitar salariile înainte de Paşte?

de_ce_nu_primi_angajati_invatamant_salarii_paste.jpg

87% din veniturile statului sunt cheltuite pe salarii și asistență socială
87% din veniturile statului sunt cheltuite pe salarii și asistență socială
Sursa imaginii: 
RFI România/Cosmin Ruscior

Salariile nu vor fi acordate înainte de Paşte tuturor categoriilor de bugetari. O spun sindicaliştii din învăţământ, care precizează că din cauza unor proceduri birocratice, angajaţii din sistemul preuniversitar nu-şi vor putea primi lefurile săptămâna aceasta. Precizările vin după ce premierul Viorica Dăncilă a anunţat că bugetarii vor primi salariile înainte de acest week-end.

Doar unii bugetari vor primi salariile înainte de Paşte, potrivit ordinului semnat de ministrul Finanţelor şi publicat în Monitorul Oficial, printre aceştia neregăsindu-se angajaţii din învăţământ sau cei ai Ministerului de Interne.

Ministrul Eugen Teodorovici a declarat miercuri că "mulţi nu şi-au manifestat interesul" pentru plata salariilor înaintea sărbătorilor, precizând că lista publicată deja nu mai poate fi modificată.

Liderul Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, spune la RFI că şefa Guvernului a făcut afirmaţii pripite, ce pot provoca tensiuni: „Cerem Guvernului să nu mai facă declaraţii pripite, care vor genera nemulţumiri în rândul salariaţilor din învăţământul preuniversitar şi nu numai. Nu poţi să vii să spui că se vor plăti salariile anticipat, deci înaintea sărbătorilor pascale, atâta vreme cât lucrul acesta este imposibil”.

De ce e imposibil? „Tehnic nu este posibil acest lucru, pentru că programul de salarizare EDUSAL a suportat modificări, inclusiv la începutul acestei săptămâni. Abia după ce este funcţional, îşi pot permite secretarele şi contabilele din unităţile de învăţământ să meargă la inspectoratele şcolare cu statele de personal spre avizare. După ce sunt avizate statele de personal, trebuie să vină cu statele de plată a salariilor. După acest lucru, trebuie făcute deschiderile de cont. Pe urmă, te programezi la Trezorerie, pentru a aduce documentele şi pentru a fi viraţi banii în conturile colegilor noştri, lucru care nu s-a întâmplat. Nu se putea întâmpla într-un termen aşa de scurt”, explică liderul sindical.

 
Marius Nistor, despre plata salariilor în învăţământ înainte de Paşte. De ce nu e posibil?