Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Protest spontan al asistenților și infirmierelor de la Institutul “Marius Nasta”.Lider de sindicat: "Vrem sporurile care ni se cuvin"

institutul-clinic-de-pneumoftiziologie-dr.-marius-nasta.jpg

sursa:Institutul Clinic de Pneumoftiziologie Dr. Marius Nasta

Zeci de angajaţi ai Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din București au întrerupt, astăzi, activitatea și au protestat în curtea spitalului. Oamenii sunt nemulţumiţi că odată cu reducerea sporurilor le vor scădea salariile, în unele cazuri, chiar și cu 1400 de lei.

"Nu am ieșit să cerem de pomană. Este vorba de sporul de condiții deosebit de grele de muncă. Iar munca noastră este grea și periculoasă. Am avut colege  care, după ce au ieșit la pensie, s-au întors în spital, pentru a fi operate la plămâni, ultimul caz înregistrându-se acum două luni. Ne-am asumat riscul să lucrăm într-un mediu cu tuberculoză, dar vrem să fim plătiți ca atare și respectați pentru munca pe care o facem”, a declarat pentru RFI, Akîn Mieluța, lider de sindicat. (AUDIO)Potrivit acesteia, sporurile de 100% pe care salariații le-au primit în ultimii zece ani, nu se mai aplică în momentul de față. “Dacă tot s-a scăzut de la 100%  și a venit acest regulament de sporuri, măcar să se respecte minimum de 55%”, a precizat Akîn Mieluța.

Asistenții medicali și infirmierele de la Institutul "Marius Nasta" au luat mai puțini bani pentru că Ministerul Sănătății a decis plafonarea sporurilor sub limita minimă legală de 55%, stabilită prin Hotărâre de Guvern, a declarat pentru RFI, Viorel Hușanu, liderul Sanitas București.

Sindicaliştii au anunţat că în 25 aprilie va fi organizat un miting la care sunt aşteptaţi cel puţin 20.000 de oameni, iar după acest miting va urma greva generală.

Viorel Hușanu, lider Sanitas București.