Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Două treimi dintre turiștii români petrec Paștele în România. Un turist alocă, în medie, 1.000 de lei

Românii se pregătesc intens pentru minivacanța de Paște, la fel și hotelurile ori pensiunile agroturistice din zona rurală. Două treimi dintre turiștii români își vor petrece sărbătorile în România, afirmă la RFI consultantul în turism Traian Bădulescu. 

Iar cei care aleg destinațiile externe preferă țări majoritar ortodoxe cum sunt Grecia și Bulgaria. La noi în țară, românii au făcut rezervări în special la pensiuni agroturistice din zone precum Bucovina, Bran-Moeciu ori Mărginimea Sibiului, dar și la hoteurile din stațiunile aflate pe Valea Prahovei.

Traian Bădulescu explică de ce românii preferă în aceste zile pensiunile agroturistice.

”Față de 1 Mai când vorbim mult de distracție și este dedicat mai ales tinerilor, de Paște vorbim mai degrabă de momente de liniște, momente în familie și în mediul rural se păstrează foarte bine tradițiile. Majoritatea pensiunilor și majoritatea localităților unde este dezvoltat turismul rural au pregătit evenimente. Firește, turiștii vor lua parte la slujba de Înviere, vor avea parte și de mici circuite”, a declarat Traian Bădulescu.

 În ultima perioadă au câștigat teren și stațiunile balneare. Motivul, spune Traian Bădulescu, multe dintre hoteluri s-au modernizat:

”Multe dintre hoteluri au grad de ocupare de 100%. Aici mă refer la stațiuni precum Băile Herculane, Băile Felix, Covasna, Călimănești-Căciulata, Govora. Sunt căutate pentru că în ultimii ani s-au făcut investiții în hoteluri și au început să fie din ce în ce mai bine promovate. Și, pe de altă parte, în stațiunile balneare sunt tarife în general mai mici decât în stațiunile montane”, a precizat Traian Bădulescu.

Câteva mii de români ar urma să ajungă și pe litoralul românesc, unde tot mai multe hoteluri oferă pachete all-inclusiv de Paște, a precizat Traian Bădulescu.

”Nu putem vorbi de mulți turiști care merg pe litoral, vorbim de câteva mii de turiști, dar ce mă bucură e că sunt hoteluri care introduc oferte all-inclusive, inclusiv acum de Paște, la noi pe litoral mă refer, așa cum fac bulgarii la scară mai mare”, a precizat Bădulescu.

În privința costurilor, un turist alocă în medie 1.000 de lei pentru această vacanță.

”Un turist alocă în medie 1.000 de lei de persoană. Turistul român vrea ca de Paște să aibă condiții, vrea să aibă la dispoziție cât mai multe servicii”, a conchis Bădulescu.

Sunt însă și români care nu și-au planificat încă o vacanță. Pot face acest lucru, pentru că unele agenții de turism vor fi deschise și vineri.

Traian Bădulescu îi sfătuiește însă pe aceștia să nu caute cazare la fața locului. Potrivit acestuia, o familie care își dorește liniște de sărbători, de exemplu, poate avea ghinionul să găsească un hotel mai gălăgios, cu mai mulți tineri. În plus, turiștii pot pierde și timp căutând cazare la fața locului.

 
Traian Bădulescu în dialog cu Valentin Chisoceanu