Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Traficanți de migranți, reținuți de DIICOT. Gruparea ar fi fost sprijinită și de polițiști de frontieră

O grupare specializată în trafic cu migranți a fost destructurată de procurorii DIICOT. Aceasta era condusă de un cetățean pakistanez și de un român și ar fi fost sprijinită inclusiv de polițiști de frontieră.

Cel puțin 15 români sunt suspectați că au făcut parte din această rețea care îi ajuta pe imigranți să ajungă ilegal în țările din vestul Europei.

Procurorii DIICOT au reținut în acest caz 9 români pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi trafic de migranți.

Gruparea ar fi fost constituită în România în martie anul trecut de un cetățean pakistanez și de un român. Membrii rețelei, dintre care cel puțin 15 români, ar fi transportat ilegal migranți pe ruta Bulgaria/Serbia/Cipru – România – Ungaria – Austria – Germania/Italia/Slovenia.

Cel puțin până în aprilie anul trecut, gruparea ar fi transportat în România mai mulți cetățeni străini. Aceștia din urmă erau ulterior ajutați să treacă ilegal granița României în schimbul unor sume de bani.

Totul se întâmpla pe raza județelelor Timiș și Arad.

De exemplu, DIICOT susține că, în aprilie anul trecut, gruparea ar fi ajutat cel puţin 111 persoane – solicitanți de azil în România – să treacă ilegal prin vama Nădlac II, cu destinația Austria. Migranții, irakieni, sirieni, afgani, indeni şi pakistanezi, se aflau într-un tir. Tot procurorii susțin că rețeaua ar fi fost sprijinită inclusiv de polițiști de frontieră, care ar fi permis grupării să treacă ilegal granița către Ungaria. Polițiștii ar fi primit în schimb sume de bani pentru a nu controla vehiculele grupării.

Procurorii vorbesc de 14 infracțiuni de trafic de migranți.

În urma acestor cazuri, DIIOCT a reținut 9 români, membri ai grupării, inclusiv liderul român. Iar celălalt lider, cetățeanul pakistanez, a fost arestat în Austria. Procurorii au colaborat în acest caz cu anchetatori din Austria și Slovenia.