Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Scandalul Cambridge Analytica: Fondatorul Facebook, explicații în Congres

fb.jpg

Image source: 
pixabay.com

Fondatorul rețelei de socializare Facebook, Mark Zuckerberg, urmează să fie audiat astăzi în Comisia de Comerţ şi Energie din Camera Reprezentaţilor a Congresului American. Este o primă audiere, pe fundalul scandalului  Cambridge Analytica, iar Zuckerberg a dat deja semne că ar intenționa să-și asume răspunderea personală. Între timp, utilizatorii Facebook au început să primească notificări cu privire la folosirea datelor personale, fără consimțământul lor, de către Cambridge Analityca.

Mark Zuckerberg va da explicații în Senatul american astăzi și mâine, după ce în spațiul public s-a aflat că datele a 87 de milioane de utilizatori au fost folosite ilegal de compania de consultanță Cambridge Analytica. Ulterior, compania britanică a folosit informațiile pentru a stabili profilurile alegătorilor americani și a le trimite reclame de campanie, personalizate, înaintea alegerilor câștigate de Donald Trump. 

A fost greșeala mea. Facebook trebuia să facă mai mult pentru a-și proteja utlizatorii -  a transmis deja Mark Zuckerberg, în mărturia scrisă depusă deja la Comisia de Comerţ şi Energie din Camera Reprezentaţilor a Congresului. "Nu am avut o viziune destul de cuprinzătoare a responsabilităţii noastre şi asta a fost o mare eroare" – a continuat fondatorul și totodată directorul general al Facebook. Acesta a invocat însă și măsurile deja implementate sau cele avute în plan pentru îmbunătățirea protecției datelor personale ale utilizatorilor. Facebook a acceptat și să colaboreze cu cercetători independenţi la un studiu menit să evalueze influenţa pe care o are în alegeri şi democraţie.

Analiști citați de presa internațională susțin acum că în funcție de răspunsurile și justificările pe care le va da Mark Zuckerberg, este posibilă adoptarea unei legislații specifice, care să vizeze și să reglementeze clar activitatea Facebook. Apropiați ai președintelui Trump au refuzat însă să comenteze pe baza acestui subiect.

Cert este că Facebook este sub o uriașă presiune, iar rețeua de socializare cu peste două miliarde de utlizatori a început deja să trimită notificări celor ale căror date personale au fost folosite în mod abuziv. 
.Presiunea vine de la autoritățile americane și europene, de la utilizatorii îndemnați în diferite moduri să părăsească rețeaua, dar și de la agențiile de publicitate. Cu toate că Facebook susține că impactul financiar asupra companiei este încă infim.