Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rectorul Universităţii din Bucureşti va da în judecată Ministerul Educaţiei

Rectorul Universității din București, Mircea Dumitru, a anunțat că va da în judecată Ministerul Educaţiei, care a redus numărul locurilor universităţilor din Consorţiul Universitaria. Acesta susține că nu există nicio justificare raţională pentru reducerea numărului de locuri repartizate pentru anul 2018-2019 la toate cele trei studii de licenţă. Și conducerea Universităţii Babeş-Bolyai se declară revoltată de repartizarea locurilor bugetate pentru anul universitar următor şi solicită ministrului Educaţiei Naţionale revizuirea acesteia, precum şi transparentizarea criteriilor de repartizare a locurilor pentru admitere.

Într-un mesaj postat pe facebook, în care vorbește despre "triumful mediocrităţii şi al găştilor politice", rectorul Universității București, Mircea Dumitru, susține că nu există nicio justificare raţională pentru reducerea numărului de locuri repartizate pentru anul 2018-2019 la toate cele trei studii de licenţă şi că aceasta va afecta foarte mult Universitatea Bucureşti. La doctorat, spune Mircea Dumitru, reducerea va avea un impact de peste 3,6 milioane de lei, în timp ce la master şi la licenţă - 5,4 milioane de lei.

Rectorul UB: "Ministerul Educației a tăiat cu ură și răzbunare din locurile de admitere"

"Domnii Valentin Popa si Gigel Paraschiv lovesc din nou, de data aceasta, şi cu binecuvântarea domnului Liviu Dragnea şi a doamnei Viorica Dăncilă”, începe Mircea Dumitru scrisoarea deschisă semnată de acesta şi de Marian Preda, preşedinte Senatului Universităţii din Bucureşti. Rectorul UB acuză Ministerul Educaţiei că a tăiat "cu ură şi răzbunare” din locurile de admitere la cele mai vechi şi mai prestigioase universităţi din ţară, în timp ce a suplimentat locurile la celelalte.
“Trebuie să le spunem studenților noștri, absolvenți de licență sau de master la drept, științe politice, filosofie, istorie sau litere, că din grija partidului, începând din toamnă, locurile lor se duc la universități locale, înființate după 1989, universități al căror prestigiu abia dacă poate trece dincolo de limitele propriei regiuni. Și atunci, nu putem decât să le facem o <modestă propunere> studentelor și studenților noștri: din toamnă, să se ducă să își facă masteratul sau doctoratul la tractoare, păduri sau ingineria motostivuitoarelor. Fără ifose de științe umaniste. Oricum, pentru a conduce România, îți trebuie, mai nou, diplomă de inginer, luată de la universități de anticameră politică”, a spus Mircea Dumitru.

Conducerea Universității Babeș-Bolyai, revoltată de repartizarea locurilor bugetate

Și conducerea  Universității Babeș Bolyai protestează faţă de repartizarea locurilor bugetate pentru Admiterea 2018. „Universitatea Babeş-Bolyai a avut în ultimii 5 ani o creștere semnificativă a numărului de candidați. Calitatea procesului educativ și a cercetării științifice din cadrul universității noastre ne situează în topul universităților din România. În ciuda acestui fapt, observăm că Ministerul Educației Naționale a alocat universității noastre pentru anul universitar 2018-2019 un număr de locuri bugetate mult mai mic față de anii anteriori. Astfel, a scăzut cu 29 numărul de locuri la licență, 200 numărul de locuri la masterat și cu 48 la doctorat față de anul universitar 2017-2018”, precizează conducerea UBB, într-o postare pe facebook.

Reprezentanții Universității Babeș-Bolyai sunt deciși să conteste decizia Ministerului Educației Naționale și să protesteze împotriva acesteia până când solicitările vor fi soluționate.

8 universități primesc mai puține locuri de la stat, față de anul trecut

Ministerul Educaţiei a publicat repartiţia preliminară a locurilor bugetate din anul I pentru studii universitare de licenţă, pentru forma de învăţământ cu frecvenţă, în anul universitar 2018 – 2019. Potrivit Hotnews.ro, opt universități primesc mai puține locuri de la stat, față de anul trecut. Astfel, Universitatea din Bucureşti va avea din septembrie un total de 4.250 de locuri pentru anul I, cu 60 de locuri mai puţine decât anul trecut, Academia Naţională de Informaţii Mihai Viteazul din Bucureşti va avea 40 de locuri, cu 43 de locuri mai puţine decât anul trecut, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca va avea 4.790 de locuri, cu 29 de locuri mai puţine decât anul trecut, în timp ce Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi va avea 3.400 de locuri bugetate, cu 25 de locuri mai puţine decât anul trecut, Academia de Studii Economice din Bucureşti va avea 2.750 de locuri, cu 20 de locuri mai puţine decât anul trecut, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti (SNSPA) - 735 de locuri, cu 15 locuri mai puţine decât anul trecut. De asemenea, Academia Forţelor Aeriene Henri Coandă din Braşov va avea în total 159 de locuri, cu 12 de locuri mai puţine decât anul trecut, iar Universitatea de Vest din Timişoara va avea 2.105 de locuri, cu 10 locuri mai puţine decât anul trecut.

Patru universități primesc mai multe locuri: Universitatea Ştefan cel Mare din Suceava (al cărui rector suspendat este actualul ministru al Educaţiei, Valentin Popa, Universitatea Politehnica din Bucureşti, Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti și Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu din Bucureşti.