Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Activitatea la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iași sistată după incendiu. Pacienții direcționați către Tg. Mureș sau București

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Intervenţiile chirurgicale pe cord sunt direcţionate către unităţile de profil din Târgu Mureş sau Bucureşti, după pagubele înregistrate la Instititul de Boli Cardiovasculare din Iași, ca urmare a incendiului de miercuri dimineață. Blocul operator și secția de terapie intensivă au fost serios afectate, îndeosebi din cauza apei care s-a scurs de la intervenția pompierilor. Pagubele s-ar putea ridica la aproximativ un milion de euro, iar activitatea ar putea fi sistată până la începutul săptămânii viitoare.

Managerul unităţii medicale, profesorul Grigore Tinică, va avea astăzi o întâlnire cu ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, pentru a discuta posibile forme de ajutor financiar pentru refacerea sălilor de operaţie şi a celorlalte compartimente afectate de incendiul puternic. Peste 100 de pacienţi au fost transferaţi în alte unităţi medicale, iar un pacient a murit la Instititul Regional de Oncologie, având încă de dinaintea evenimentelor de ieri o condiție medicală foarte gravă. 

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a precizat că prioritatea intervențiilor de reabilitare o reprezintă sălile de chirurgie cardiacă.

Instititul de Boli Cardiovasculare din Iași este cea mai importantă unitate de profil din regiunea Moldovei care deservește aproximativ 5 milioane de locuitori. Anual, peste 30.000 de pacienți sunt tratați în cadrul acestui spital, iar listele de așteptare sunt mereu aglomerate.