Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Activitatea la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iași sistată după incendiu. Pacienții direcționați către Tg. Mureș sau București

operatie.jpg

Blocul operator de la Instititul de Boli Cardiovasculare din Iași afectat de incendiu. Pacienții direcționați către Tg. Mureș sau București
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Intervenţiile chirurgicale pe cord sunt direcţionate către unităţile de profil din Târgu Mureş sau Bucureşti, după pagubele înregistrate la Instititul de Boli Cardiovasculare din Iași, ca urmare a incendiului de miercuri dimineață. Blocul operator și secția de terapie intensivă au fost serios afectate, îndeosebi din cauza apei care s-a scurs de la intervenția pompierilor. Pagubele s-ar putea ridica la aproximativ un milion de euro, iar activitatea ar putea fi sistată până la începutul săptămânii viitoare.

Managerul unităţii medicale, profesorul Grigore Tinică, va avea astăzi o întâlnire cu ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, pentru a discuta posibile forme de ajutor financiar pentru refacerea sălilor de operaţie şi a celorlalte compartimente afectate de incendiul puternic. Peste 100 de pacienţi au fost transferaţi în alte unităţi medicale, iar un pacient a murit la Instititul Regional de Oncologie, având încă de dinaintea evenimentelor de ieri o condiție medicală foarte gravă. 

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a precizat că prioritatea intervențiilor de reabilitare o reprezintă sălile de chirurgie cardiacă.

Instititul de Boli Cardiovasculare din Iași este cea mai importantă unitate de profil din regiunea Moldovei care deservește aproximativ 5 milioane de locuitori. Anual, peste 30.000 de pacienți sunt tratați în cadrul acestui spital, iar listele de așteptare sunt mereu aglomerate. 

 
Ascultă corespondența de la Iași