Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Manager de spital: Nu putem acorda stimulente personalului auxiliar. Legea nu ne permite

Managerii de spitale caută soluții pentru a acoperi pierderile de venituri în cazul personalului auxiliar. Directoarea Spitalului Județean din Alba Iulia susține la RFI că unitatea are bani pentru a acoperi reducerea sporurilor, dar ordonanța de urgență 90 nu-i permite să acorde stimulente financiare angajaților afectați. Nicoleta Coșarcă așteaptă de la Ministerul Sănătății clarificări pe această temă și-i cere să modifice ordonanța.  ”Nu-i ușor să-ți vezi un salariu de 2.500 de lei luna trecută, că luna asta are 1.900 de lei pe fluturaș”, a spus Nicoleta Coșarcă.

Confuzie în rândul managerilor de spitale, după noua lege a salarizării și noul regulament al sporurilor.

În timp ce medicii și asistentele au primit salarii mai mari de la 1 martie, personalul auxiliar, precum infirmierii sau biologii, a încasat sume mai mici de bani chiar și cu 1.500 de lei.

Managerul Spitalului Județean Alba Iulia, Nicoleta Coșarcă, a criticat la RFI aceste inițiative ale Guvernului în contextul în care 220 de salariați ai unității sunt afectați de noul regulament al sporurilor.

Problema este însă alta: spitalul nu poate acorda stimulente financiare pentru că o ordonanță de urgență de anul trecut nu permite acest lucru, a precizat Nicoleta Coșarcă.

 Managerul spitalului cere Ministerului Sănătății să modifice legislația în acest sens. 

Alți manageri de spitale au spus pentru RFI că, în prezent, caută soluții pentru a acoperi aceste pierderi.


Nicoleta Coșarcă: Am virat pe carduri salariile întregului personal angajat, majorate conform prevederilor legale. Adică, așa cum spune legea 153, prioritatea Guvernului au fost medicii și asistenții medicali, regulamentul sporurilor a fost vai de capul lui și nu numai că a fost vai de capul lui a dus la reducerea salariilor a 220 de persoane, care nu reprezintă prioritatea nimănui, dar reprezintă echipa medicală până la urmă și nu văd de ce ei ar fi mai puțin importanți în economia unei echipe.

Rep: Vorbim de personalul auxiliar?

Nicoleta Cosarcă: Vorbim de personalul auxiliar, vorbim de personalul cu studii superioare din laborator, care, îmi permit s-o contrazic pe doamna ministru al Muncii, care spune că e același lucru un biolog și un fizician sau un biochimist dintr-un laborator de școală și un biolog sau un biochimist dintr-un spital județean de urgență. Domnia sa susține că e același lucru și că nu ar merita sporuri speciale. Dacă asta ne este politica – să dezbinăm și să discriminăm și să aducem categorii sociale unele împotriva celorlalte, asta avem.

Rep: Cu cât au scăzut salariile?

Nicoleta Cosarcă:  Cu sume între 39 și 1.500 de lei. De la registratori medicali până la farmaciști, biologi, biochimiști. Nu-i ușor să-ți vezi un salariu de 2.000 sau 2.500 de lei luna trecută, că luna asta are 1.900 de lei pe fluturaș.

Rep: Am ascultat-o pe dna ministru al Sănătății despre noul regulament al sporurilor. În continuare este o nebuloasă în această privință. Dna ministru spunea că fiecare manager de spital trebuie să găsească soluții, dar să respecte legea.

Nicoleta Cosarcă: Am văzut și noi asta. De vineri, de la ora 14, când se promitea o circulară care corectează salariile celor care au pierdut, până astăzi am văzut că s-a schimbat paradigma. Nu mai vine nicio circulară. Ca atare, noi, Spitalul Județean de Urgență, avem fericita împrejurare sau, mă rog, politică managerială că realizăm venituri proprii din servicii la cerere să acoperim aceste diferențe de salarii pentru personalul care pierde din venituri proprii. Am evaluat ce înseamnă în economia spitalului această sumă. Înseamnă 120.000 de lei pe lună. Vom avea o întâlnire cu ordonantorul nostru de credite (Consiliul Județean Alba Iulia n.r.) să ne dea și dânșii acordul. Rugămintea noastră către Ministerul Sănătății este să reglementeze treaba asta, pentru că le vom da sub formă de stimulente aceste corecții financiare, dar ordonanța 90 exceptează anul 2018, adică interzice în anul 2018 să acordăm aceste stimulente sub formă de premii pentru personalul care pierde. Deci, rugămintea noastră este să se modifice ordonanța asta ca să putem să administrăm spitalul fără ca să existe astfel de disensiuni și de discrepanțe salariale.

Rep: Din ce îmi spuneți dvs, nu ar fi legal să se acorde stimulente, deși ministrul Sănătății le-a transmis că pot acorda stimulente …

Nicoleta Cosarcă: Da. Cu excepția anului 2018.

Rep: Și atunci cum veți acorda stimulentele dacă legea nu permite?

Nicoleta Cosarcă: Așteptăm să se facă măcar atât. Să  se introducă măcar această excepție în OUG 90, în așa fel încât să putem acorda stimulente anul ăsta. (…) Bineînțeles că o facem cerând acordul sindicatelor să nu acordăm voucherele de vacanță. Nu putem să le facem pe toate din venituri proprii. Pentru că nici pebtru voucherele de vacanță nu există surse de finanțare, decât veniturile proprii. Și atunci, eu zic că preferăm să acordăm diferențele de salarii în așa fel încât să nu existe pierderi de salarii și să ne gândim la voucherele de vacanță anul viitor. E vorba de 1,08 milioane lei efortul financiar pe anul ăsta (ultimele 9 luni n.r.). Ni-l permitem din venituri proprii fără niciun fel de problemă.

Rep: Fără să afecteze și…

Nicoleta Cosarcă: Fără să afecteze sub nicio formă bugetul de medicamente, de materiale sanitare, de dezinfectanți sau tot ce mai trebuie pentru derularea în mod corespunzător a actului medical.

Rep; În legătură cu salariile majorate ale medicilor și asistentelor, ați reușit să calculați sporurile cum trebuie, pentru că am văzut unii fluturați de salariu cu sporuri 0?

Nicoleta Cosarcă: Da, am calculat cu sporurile la minim. Cu toate că acel procent al sporurilor pe nivelul spitalului, sporul de condiții la unitatea noastră este de 41,56%, acum vedem și pe ordonantorul principal de credite procentul sporurilor este de 34%. Tocmai în sensul acesta întâlnirea noastră cu Consiliul Județean va lămuri un pic să vedem în ce măsură putem merge în continuare așa, pentru că luna aceasta am depășit procentul, dar am acordat toate sporurile la minim fără niciun fel de discriminare. Pe același loc de muncă, mi se pare corect să acorzi același spor.

Rep: Sunt medicii mulțumiți de aceste majorări acum?

Nicoleta Cosarcă: Depinde de ce așteptări ai avut și ce ai primit. Teoretic, nu ar avea motive să fie nemulțumiți. Sunt nemulțumiți de faptul că s-a creat o altă discrepanță între spitalele municipale și orășenești și spitalele județene. Pentru că un spital orășenesc a putut acorda sporuri la maxim, un spital județean a acordat sporuri la minim. Deci un medic de terapie intensivă dintr-un spital județean are un salariu mai mic decât unul dintr-un spital orășenesc.

Rep: Deci în continuare sunt neclarități?

Nicoleta Cosarcă:  Sunt neclarități care rezidă dintr-o lege care nu a fost elaborată în urma unui studiu de impact și așa mai departe.

 
Nicoleta Coșarcă în dialog cu Valentin Chisoceanu