Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


PROIECT: Taxe suplimentare pentru sucurile cu un conținut ridicat de zahăr

Un proiect care prevede introducerea unei taxe suplimentare pentru sucurile care au  un conținut ridicat de zahăr urmează a fi depus la Senat. Scopul acestui act normativ este de a descuraja consumul de sucuri dar și de a reduce incidenţa unor boli precum diabetul zaharat şi afecțiunile cardiace, a declarat pentru RFI, iniţiatorul proiectului, senatorul USR Adrian Wiener.

Potrivit senatorului Adrian Wiener, măsuri similare au fost luate în mai multe țări, printre care Marea Britanie, Franța și Irlanda. România are cel mai mare consum de băuturi răcoritoare îndulcite din Europa, mai ales în rândul copiilor, și asta în condițiile în care un consum, zilnic, al unei doze de 330 ml de băutură răcoritoare îndulcită crește riscul de supraponderalitate cu 27% la adulți și cu 55% la copii, atrage atenția Adrian Weiner. Acesta mai spune că a discutat cu specialişti înainte de redactarea proiectului, de la aceștia aflând că băuturile răcoritoare sunt cea mai importantă sursă pentru aportul de zaharuri libere în dieta occidentală.

România, locul 1 în Uniunea Europeană la incidența diabetului zaharat

“Practic, este un instrument fiscal care vine să moduleze comportamentul de consum în legătură cu nenorocirea asta de <<tsunami>>, de boală cardio-metabolică care este deja în România, diabetul zaharat. Țara noastră are cea mai mare incidență a diabetului zaharat din Uniunea Europeană - 11,6% și riscul cel mai mare la adresa sănătății publice - riscul alimentar. Avem cel mai mare consum de băuturi răcoritoare aditivate cu zaharuri, mai ales în rândul copiilor”, spune senatorul USR, cu precizarea că ”un studiu recent publicat de cercetătorii de la Cancer Council Australia şi Universitatea din Melbourne indică o relaţie directă între consumul constant de băuturi răcoritoare cu adaos de zaharuri şi 13 tipuri de cancer, independent de greutatea corporală”.
Adrian Wiener propune un model de accizare în trei „benzi fiscale”, după cum urmează:
-    nu se percepe acciză pentru băuturile îndulcite cu un conținut mai mic de 5 g/100 ml zahăr liber;
-    acciză în cuantum de 33 lei/hectolitru pentru băuturile cu un conținut de zahar liber între 5 și 8 g/100 ml;
-    acciză în cuantum de 100 lei/hectolitru pentru băuturile cu un conținut de zahar liber peste 8 g/100 ml.

Peste 300 de milioane de euro ar putea ajunge în bugetul statului din aceste taxe aplicate producătorilor, iar banii vor fi folosiți pentru finanțarea programelor de sănătate, spune inițiatorului proiectului legislativ în expunerea de motive a documentului. “Dacă nu luăm acum această măsură, există riscul ca peste un anumit număr de ani să facem faţă unui vârf al incidenţei diabetului şi bolilor cardiovasculare în România, cu un cost social uriaş”, avertizează Adrian Wiener.
Accizarea zahărului din băuturile nealcoolice, pe 3 benzi fiscale, a fost introdusă, din această lună, în Marea Britanie. Franța are din 2012 acciză pe zahăr în valoare de 7,53 euro/hectolitru.Însă, din acest an, se va introduce modelul care va fi aplicat și în România. Și Irlanda va introduce, în acest an, taxarea adaosului de zahăr în băuturile răcoritoare.

 

Senatorul USR Adrian Wiener, despre taxarea sucurilor cu un conținut ridicat de zaharuri