Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Transplant pulmonar, în premieră în România. Care este rata de supraviețuire post-operatoriu

operatie.jpg

Transplant pulmonar, în premieră în România
Transplant pulmonar, în premieră în România

Primul transplant pulmonar din România a fost efectuat miercuri dimineata la Spitalul Sfânta Maria din Capitală, care anunţă că pacientul a suportat bine intervenţia. Donatorul este un bărbat de 46 de ani care intrase în moarte cerebrală. Pacientul, un ieşean de 37 de ani care în ultimii trei ani a trăit conectat la aparatul de oxigen, a depus în 2015 o cerere pentru transplant în străinătate la clinici din străinătate, dar singura care a răspuns a fost AKH Viena, care l-a refuzat pentru că pe lista de transplant mai erau patru români.

 

Spitalul Sfânta Maria a anunţat, printr-un comunicat de presă transmis miercuri după-amiază, că operaţia s-a desfăşurat de la ora 04.00 până la ora 11.00, cu o pauză de o oră şi jumătate între cei doi plămâni. Organele au fost luate în noaptea de marţi spre miercuri de la un bărbat aflat în moarte cerebrală la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, familia acestuia dându-şi acordul pentru prelevare.

"Pacientul a suportat bine operaţia extrem de complexă. Se află, conform procedurilor, în monitorizare pe secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă. Echipa medicală l-a avut ca operator pe doctorul Igor Tudorache, alături de doi chirurgi din Spitalul Clinic „Sfânta Maria”, echipa de anestezie şi echipa de asistente specializate pe bloc operator din acelaşi spital”, transmite Spitalul Sfânta Maria.

Potrivit instituţiei medicale, bărbatul care a fost supus intervenţiei se afla de un an pe lista de aşteptare a spitalului. El a fost diagnosticat în 2011 cu multiple afecţiuni pulmonare, în ultimii trei ani trăind conectat la aparatul de oxigen.

Pacientul, Mugurel Amariţei, în vârstă de 37 de ani, a depus în 2015 cerere de finanţare pentru transplant în străinătate, iar Direcţia de Sănătate Publică Iaşi i-a trimis dosarul către trei clinici. Clinica AKH din Viena a fost singura care a răspuns, refuzând pentru că pe lista de aşteptare mai erau încă patru pacienţi din România, scrie Ziarul de Iaşi.

Fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, spunea miercuri dimineaţă, ironic, că "peste noapte au fost recoltaţi plămâni de la un donator” şi au apărut în doar 24 de ore de când primarul Capitalei, Gabriela Firea, spunea că nu sunt organe. "Înţeleg că dacă acum 24 ore doamna primar ne spunea că nu există organe, între timp au apărut, între timp a apărut şi domnul doctor Igor Tudorache care a putut lăsa totul la slujba sa din Hanovra şi a reuşit să zboare repede spre Bucureşti unde a intrat în operaţie. Sper din tot sufletul ca pacientul să trăiască! Dumnezeu să îl ajute pe Mugurel, sper să aiba parte de o minune! După cât a suferit omul ăsta, ar merita-o!”, a scris miercuri Vlad Voiculescu pe pagina sa de Facebook.

El a făcut referire şi la doctorul Igor Tudorache, care lucrează în Germania şi are un contract de voluntariat cu Spitalul Sf. Maria, spunând că ar trebui să ia în serios opţiunea e a se muta la Bucureşti. De asemenea, fostul ministru al Sănătăţii susţine că 21 de pacienţi români au fost transplantaţi cu succes la clinica AKH Viena între 2013 şi 2016, iar supravieţuirea la un an pentru pacienţii operaţi acolo este de peste 90 la sută.
 

În martie 2016, Spitalul ”Sfânta Maria” a fost acreditat pentru transplant pulmonar, o premieră în România. La momentul respectiv erau şase pacienţi români pe listele de aşteptare la AKH Viena pentru intervenţie, însă clinica a refuzat să îi mai opereze.

 
Ulterior, Vlad Voiculescu, care era ministrul Sănătăţii la momentul respectiv, a declarat că existau suspiciuni serioase că Spitalul Clinic Sfânta Maria a fost acreditat pentru transplant de plămân sub presiune politică. În noiembrie 2016, Societatea Română de Pneumologie (SRP) susţinea că „Experimente de transplant" au avut loc şi în Turcia (1999) cu o rată de supravieţuire de zero la sută şi că, în România, transplantul pulmonar nu este posibil pentru că medicii nu au experienţă şi instruire suficientă, iar medicamentele sunt foarte scumpe şi nu pot fi asigurate fără întreruperi.
 
Gheorghe Tache, vicepreședintele Asociației Transplantaților din România