Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Teroristul Abdeslam condamnat în Belgia la 20 de ani închisoare

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Salah Abdeslam, unicul terorist care a supraviețuit atentatelor din 2015 de la Paris, a fost condamnat acum în Belgia la 20 de ani închisoare. Pedeapsa i-a fost dată pentru “tentativă de asasinat cu caracter terorist”. Este vorba despre schimburile de focuri cu poliția în martie 2016 înainte de arestarea sa la Bruxelles. Abdeslam ar putea face apel.

Avocatul belgian al lui Salah Abdeslam, Sven Mary, a declarat că se va consulta cu clientul sau în vederea unui posibil apel în urma condamnării.

Tribunalul din Bruxelles l-a găsit vinovat pe Abdeslam si pe complicele său Sofien Ayari pentru tentativă de asasinat împotriva polițiștilor. Ei au primit pedeapsa maxima cerută de procurorul regelui. 

In 15 martie 2016, Abdeslam se afla mai departe în libertate și a fost încolțit de patrule mixte franco-belgiene într-un apartament din cartierul Forest, din Bruxelles. El ajunsese la Bruxelles în orele care au urmat atentatului de la Paris din 13 noiembrie 2015 și timp de câteva luni s-a ascuns la mai multe adrese.

Abdeslam si alți trei complici au deschis focul asupra politiei, rănind doi dintre polițiști. In schimbul de focuri, doi dintre cei aflați în acel apartament, pe care de fapt politia îl credea nelocuit, au fost omorâți. Abdeslam și Ayari au reușit sa fugă, dar au fost arestați trei zile mai târziu. 

Arestarea lor ar fi putut sta la baza atentatelor de la Bruxelles, petrecute patru zile târziu, în 22 martie 2016. Asociația victimelor acestor atentate s-a constituit parte civilă în cadrul acestui proces estimând ca arestarea lui Abdeslam a declasat tragedia petrecută în acea dimineață la aeroportul din Bruxelles și în stația de metrou Maalbeek

Salah Abdeslam si Sofien Ayari au refuzat să asiste la procesul de la Bruxelles. 

Abdeslam rămâne mai departe încarcerat în Franța unde așteaptă procesul referitor la atentatele de la Paris soldate cu 130 de morți și câteva sute de răniți. 

Salah și fratele sau Brahim au făcut parte din comandoul care a executat atacurile de la Paris din seara de vineri 13 noiembrie 2015. Salah Abdeslam a fost singurul care nu s-a explodat, el preferând să fugă înapoi în Belgia.