Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ministerul Sănătății: Acoperirea vaccinală în România, sub limita de 95% recomandată de către OMS

vaccinare_foto.jpg

Image source: 
pixabay.com

În România, numărul copiilor vaccinaţi a scăzut de la an la an,  acoperirea vaccinală situându-se sub pragul de 95%, recomandat de Organizația Mondială a Sănătății. Un motiv ar fi lipsa campaniilor “suficient de agresive” care să îi convingă pe părinți să se informeze despre beneficiile vaccinării, declară ministrul Sănătății Sorina Pintea, într-un comunicat al instituției.

În prezent, la nivel național, se înregistrează o scădere dramatică a acoperirii vaccinale la vaccinurile incluse în cadrul Calendarului Național de Vaccinare, care se fac gratuit în maternitate sau la medicul de familie. Potrivit Ministerului Sănătății, la nivelul anului 2016 pentru copiii în vârstă de 18 luni, acoperirea vaccinală la nivel național și pe tipuri de vaccinuri a înregistrat valori de 95,4% pentru BCG (vaccinul antituberculos), 87,8% pentru HepB (vaccinul antihepatitic), 68,1% pentru vaccinul hexavalent (DTP, HiB și VPI), și respectiv 76,8% pentru ROR (rujeolă, rubeolă și oreion).
"Legea vaccinării trebuie să reprezinte o prioritate pentru noi. Avem nevoie de un cadru legislativ pentru binele copiilor noştri. Decizia părinţilor cu privire la vaccinarea copiilor trebuie să fie luată în urma informării, în mod responsabil. Să nu uităm că prin vaccinare au fost eradicate multe boli şi datorită vaccinurilor astăzi nu mai avem poliomielită sau alte afecţiuni care ne mutilau sau chiar omorau copiii. Cred că nu s-au făcut campanii suficient de agresive pentru a putea convinge părinţii să se informeze despre beneficiile vaccinării. Până la apariţia unui cadru legal, intenţionăm să demarăm campanii de vaccinare în zonele cu focare de rujeola şi populaţie vulnerabilă", a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, citată în comunicatul de presă.  
Datele Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile arată că numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate până săptămâna trecută este 12 368, din care 49 de decese.

 

846