Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Închisorile din România, „temple ale ştiinţei”

inchisori_romania_temple_stiinta.jpg

Posibile reduceri de pedeapsă pentru deţinuţii scriitori (Sursa foto: pixabay)
Posibile reduceri de pedeapsă pentru deţinuţii scriitori (Sursa foto: pixabay)

Închisorile din România au devenit adevărate „temple ale ştiinţei”. Declaraţia a fost făcută la RFI de preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Sorin Dumitraşcu. El critică intenţia Parlamentului de a reduce cu 20 de zile pedepsele deţinuţilor care publică lucrări ştiinţifice după gratii.

Sorin Dumitraşcu spune că „ce trebuie observat este că în perioada aceasta, în care nu s-au dat beneficii pentru „cercetarea academică” din penitenciare, pentru că toată lumea ştie că deşi sunt condiţii improprii, penitenciarele sunt adevărate „temple ale ştiinţei”, nu s-a mai scris nimic. Deci câtă vreme n-a fost acest beneficiu, practic „ştiinţa penitenciară” s-a oprit, nu s-a mai făcut cercetare, nu s-a mai făcut inovare în penitenciar”.

„Trebuie văzut că este o intenţie de a abuza sistemul, asta este opinia noastră, iar acordarea acestor portiţe, pentru că practic asta se întâmplă, sunt tot felul de portiţe, sunt tot felul de artificii legale, care vor fi acordate pentru anumite categorii de deţinuţi”, subliniază preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Sorin Dumitraşcu atrage atenţia că „de câte ori Guvernul sau Parlamentul decide aceste acte de clemenţă colectivă pentru deţinuţi, efectul este invers. Experienţa altor state a arătat că în realitate criminalitatea explodează la şase luni-un an după ce Guvernul şi Parlamentul dau astfel de acte normative, pentru că dispare acel factor care intimidează infractorul şi care îl incapacitează cumva. Devine atât de uşor şi atât de simplu să comiţi infracţiuni şi asta practic stimulează criminalitatea”.

 
Sorin Dumitraşcu, despre deţinuţii scriitori