Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


România, peste SUA în clasamentul libertăţii presei. Mircea Toma: „Ziaristul este mercenarizat”

romania_clasament_libertate_presa_mircea_toma.jpg

Mircea Toma: Misiunea ziaristului a fost substituită de agenda angajatorilor (Foto: arhivă RFI)
Mircea Toma: Misiunea ziaristului a fost substituită de agenda angajatorilor (Foto: arhivă RFI)

România a urcat două poziţii în clasamentul anual privind libertatea presei, întocmit de organizaţia „Reporteri fără frontiere”. Chiar dacă este pe locul 44 din 180 de ţări analizate şi se află înaintea Statelor Unite, asta nu înseamnă că nu există destule probleme în mass-media din România. Raportul arată aservirea politică a unor instituţii de presă, mecanisme de finanţare corupte şi infiltrarea unor agenţi ai serviciilor secrete în redacţii.

Preşedintele ActiveWatch, Mircea Toma, explică la RFI ce înseamnă de fapt locul 44 în clasamentul mondial al libertăţii presei: „Ce s-a întâmplat este că au căzut nişte ţări în urma noastră, una dintre aceste ţări fiind chiar Statele Unite, dar asta nu s-a datorat îmbunătăţirii situaţiei libertăţii de exprimare în România, ci degradării aceluiaşi fenomen în SUA”.

El precizează că „România are ca primă problemă faptul că misiunea ziaristului a fost substituită de agenda angajatorilor. Mă refer aici în primul rând la marile trusturi de media, unde patronul stabileşte o relaţie cu ziariştii, care desfiinţează practic conştiinţa profesională a ziaristului, nu-i lasă spaţiu să se exprime, ziaristul este mercenarizat”.

 
Mircea Toma, despre clasamentul "Reporteri fără frontiere" privind libertatea presei în România