Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bulgaria, încotro? Vecinii noștri, pe ultimul loc în Europa în clasamentul Indicelui global al libertăţii presei

presa.jpg

Image source: 
pixabay.com

Bulgaria continuă să coboare în clasamentul Indicelui global al libertăţii presei, realizat de Organizaţia neguvernamentală Reporters Sans Frontières. Vecinii noștri se află pe locul 111 în lume și pe ultimul loc în Europa, potrivit indexului pe 2018. Ca o comparație, în urmă cu 12 ani, Bulgaria se afla pe locul 36.

“Involuția este spectaculoasă. În 2006, am fost chiar și pe locul 36 în clasament. Atunci, Bulgaria nici măcar nu era membră UE. Acum, deține președinția Consiliului Uniunii Europene, în primele șase luni ale acestui an. Este spectaculos, ne aflăm la 67 de locuri în spatele României în acest clasament”, a declarat pentru RFI,  jurnalistul bulgar Stilyan Deyanov.
Care sunt factorii care au determinat această involuție? Sunt foarte mulți factori, spune jurnalistul. „În primul rând, trebuie să enumerăm criticile la care se referă Reporters Sans Frontières. În primul rând, ei spun că este vorba despre înțelegeri secrete între mass-media, politicieni și oligarhi. În al doilea rând, spun că fonduri europene sunt folosite de Guvern ca un fel de mită, pentru a-și cumpăra liniștea. În al treilea rând, Reporters Sans Frontières mai spun că în Bulgaria, mass-media este folosită pentru campanii personalizate de defăimare, împotriva oamenilor care se opun sistemului și nu în ultimul rând, menționează și monopolul pe piața mass-media”, precizează Stilyan Deyanov, care se declară de acord cu toate aceste critici existente în raportul  care evaluează nivelul libertății presei în 180 de ţări, în fiecare an.
“În primul rând, 80% din distribuția presei scrise din Bulgaria este deținută de o singură companie. La fel și o mare parte din această presă este deținută de un singur om, despre care se vorbește și în raportul Reporters Sans Frontières, unde se menționează numele lui ca simbol al acestui sistem corupt. Este vorba despre Delyan Peevski “, adaugă Stilyan Deyanov.
Potrivit acestuia,  “Delyan Peevski și-a început cariera la 21 de ani. Fără nicio experiență, a fost numit director al board-ului din portul maritim din Varna, apoi a devenit șef al Loteriei Naționale, ministru, deputat, a intrat pe posturi înalte în sistemul juridic, fără nicio experiență. Este, într-adevăr, un personaj care în Bulgaria a devenit un simbol al sistemului corupt și, împotriva numirii lui ca șef al Serviciilor Secrete din Bulgaria, în 2013, au fost și cele mai mari proteste din ultimii ani. Atunci, Guvernul bulgar a unit toate Serviciile Secrete din țară într- o mega structură și acest Delyan Peevski a fost numit în fruntea ei. Atunci, oamenii au ieșit în stradă. Atunci, întrebarea protestelor, precum la voi este <REZIST>, la noi a fost <CINE?>, adică cine l-a numit în acest post. De aici, începe înțelegerea situației în Bulgaria”, precizează jurnalistul bulgar.
În opinia sa, răspunsul la întrebarea <CINE?> este foarte simplu pentru unii. „Unii spun rușii, americanii, capitaliștii, comuniștii ș.a.m.d. Însă, figura lui Delyan Peevski, și chiar în scandalul despre care vorbim acum, arată că interesele sunt mult mai complicate. De fapt, este vorba despre o elită politico-economică, care deține puterea în Bulgaria și, indiferent de guvernul care vine, și prin mass-media, bineînțeles, acești oameni reușesc să dețină controlul. Și explicațiile cele mai simple...sunt vinovați rușii sau sunt vinovați americanii..se dovedesc greșite. Spre exemplu, la cinci ore după publicarea raportului Reporters Sans Frontières, Delyan Peevski a anunțat că vinde 50% din imperiul media către o companie americană. Toată lumea s-a întrebat ce se întâmplă…Dacă cumva Delyan Peevski nu vrea să-și cumpere liniștea, dacă nu cumva această companie nu vrea, în acest fel, să urmărească interesele economice (…)Problema cea mai mare în Bulgaria este că aceste explicații cele mai simple domină și sunt folosite în peisajul media și în peisajul politic”, spune Stilyan Deyanov.
Ce le rezervă viitorul bulgarilor? „Greu de spus...După mine, este puțin probabil să se schimbe ceva. Poate vom urca câteva poziții în clasament, dar real, nu cred că putem să ne așteptăm la evoluții foarte bune în Bulgaria, în următoarea perioadă”, precizează jurnalistul bulgar Stilyan Deyanov.

Ostilitatea faţă de media, încurajată deschis de lideri politici, precum şi eforturile regimurilor autoritare de a îşi exporta propria viziune asupra jurnalismului constituie o ameninţare la adresa democraţiilor, potrivit raportului anual întocmit de organizaţia Reporters Sans Frontières, publicat recent. România se află pe locul 44 în World Press Freedom Index 2018, în presa românească existând îngrijorări cu privire la cenzura politică. În acest top, România a urcat două poziții și a ajuns deasupra Statelor Unite, care au pierdut două locuri.

 

Stilyan Deyanov, jurnalist bulgar, despre libertatea presei în Bulgaria