Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Opt militari români, răniţi în Afganistan. Reacţia preşedintelui şi premierului

opt_militari_romani_raniti_afganistan.jpg

Încă opt soldaţi români au fost răniţi în Afganistan (Sursa foto: pixabay-ilustraţie)
Încă opt soldaţi români au fost răniţi în Afganistan (Sursa foto: pixabay-ilustraţie)

Opt soldaţi români  din Batalionul 30 Protecţia Forţei "Vulturii Carpaţilor" din Câmpulung Muscel au fost răniţi luni, în urma unui atentat cu maşină-capcană în Afganistan.

ACTUALIZARE 2: Premierul Viorica Dăncilă a transmis un mesaj, după atacul din Afganistan, în care au fost răniţi şi opt militari români: „M-a întristat profund vestea atentatelor din Afganistan, în urma cărora şi-au pierdut viaţa civili, inclusiv copii, iar opt militari români au fost răniţi. Gândurile mele se îndreaptă către toţi cei care au avut de suferit de pe urma acestor evenimente tragice. Ministrul Apărării mi-a transmis că este în legătură permanentă cu echipa de comandă, iar medicii le acordă răniţilor ajutorul de specialitate. Le doresc însănătoşire grabnică militarilor noştri şi multă putere familiilor lor, pentru a trece cu bine peste aceste momente dificile”.

 

ACTUALIZARE 1: Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj, după atacul din Afganistan, soldat inclusiv cu rănirea a opt militari români: "Am aflat astăzi cu profundă durere despre atentatul din Afganistan, soldat cu pierderi de vieţi omeneşti, printre care şi copii. În urma acestui tragic eveniment, opt militari români, aflaţi în teatrul de operaţii din Afganistan, au fost răniţi. Le urez însănătoşire grabnică şi multă putere lor şi familiilor acestora în aceste momente de grea încercare".

 

Atentatul a avut loc în jurul orei 9, ora României, în timpul unei misiuni în zona de responsabilitate.

Militarii au primit primul ajutor la faţa locului, după care au fost evacuaţi la spitalul militar din Kandahar, unde se află acum în stare stabilă. Numele lor vor fi făcute publice după anunţarea familiilor, anunţă MApN.

Atacul a avut loc în sudul Afganistanului, autorul atacului detonându-se în apropierea unei moschei, la trecerea unui convoi militar în care se aflau şi românii, conform unui purtător de cuvânt al Poliţiei locale.

În urma atacului, au fost ucişi 11 copii, iar alte 16 persoane, printre care se aflau şi cei opt români, au fost rănite, în districtul Daman.

„Militarii noștri sunt în afara oricărui pericol”, a declarat la Digi24 ministrul Apărării, Mihai Fifor.

În timpul misiunilor externe, 29 de militari români şi-au pierdut viaţa şi alţi peste 185 au fost răniţi.