Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Referendumul pentru definirea familiei subiect de conferinţă la Parlament

Preşedintele Klaus Iohannis se declară împotriva referendumului invocând un caz grav de discriminare. Un sondaj recent realizat de Fundaţia Friedrich Ebert România arată că 27% dintre români spun că este necesar referendumul pentru familia tradițională.

Joi la Parlament are loc o conferinţă privind referendumul pentru familie. Printre organizatorii evenimentului se numără Coaliţia pentru Familie. Un comunicat de presă al organizaţiei “referendum pentru România” arată că această conferinţă vine, citez, “într-un moment de răscruce al demersului cetăţenesc”.

Organizatorii sunt nemulţumiţi că preşedintele Klaus Iohannis se declară împotriva referendumului invocând un caz grav de discriminare.

Reamintim, Coaliţia pentru Familie a strâns 3 milioane de semnături, pe care le-a depus la Senat alături de o propunere de revizuire a Constituţiei privind definiţia familiei prin care se cere modificarea articolului, care se referă la definiţia familiei. În actuala formă, acesta prevede că "familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi", însă semnatarii iniţiativei vor ca definiţia să fie schimbată pentru a bloca orice posibilitate a legiferării căsătoriei între persoane de acelaşi sex.

Preşedintele scos din joc la referendum

Iniţiativa CPF este susţinută de PSD. Preşedintele social democraţilor declara luna trecută că speră ca referendumul pentru familie să fie organizat în această primăvară, PSD susţinând definirea familiei în sensul că aceasta se întemeiază între un bărbat şi o femeie. Liviu Dragnea a susţinut că, în acelaşi timp, va fi iniţiată o dezbatere privind oportunitatea reglementării parteneriarului civil în România.

Reamintim, după ce a trecut de Camera Deputaţilor, iniţiativa a ajuns pentru dezbatere şi vot la Senat. Deputații au modificat anul trecut legea de organizare a referendumului, eliminând o prevedere care îi dădea posibilitatea președintelui Klaus Iohannis să aibă un cuvânt de spus la consultările populare.            

Amintim că referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. De asemenea, rezultatul referendumului este validat dacă opțiunile valabil exprimate reprezintă cel puțin 25% din cei înscriși pe listele electorale permanente.

Ce spun românii despre referendum

Un sondaj publicat recent de Fundaţia Friedrich Ebert România arată că doar 27% dintre români spun că este necesar referendumul pentru familia tradițională, deși 67% consideră că ”homosexualitatea trebuie descurajată”.