Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Referendumul pentru familie, pe 10 iunie? ONG: „Demersul, susţinut de grupuri de ură”

referendum_familie_grupuri_ura.jpg

Familia, la un pas de a fi redefinită în Constituţie
Familia, la un pas de a fi redefinită în Constituţie

Consultarea populară pentru redefinirea familiei în Constituţie ar putea avea loc pe 10 iunie. Anunţul a fost făcut joi de către deputatul PSD Florin Iordache, după ce Curtea Constituţională a respins sesizările Opoziţiei pe legea referendumului.

Fostul ministru al Justiţiei Florin Iordache a făcut declaraţia la o dezbatere organizată de Coaliţia pentru Familie, în favoarea modificării Constituţiei.

Vlad Viski, director executiv al asociaţiei MozaiQ, ONG care apără drepturile minorităţilor sexuale, explică la RFI cine sunt de fapt cei care fac lobby pentru redefinirea familiei în Constituţie: „Noi condamnăm faptul că grupuri de ură, cunoscute ca fiind de ură, cum ar fi Alliance Defending Freedom, sunt prezente în Parlamentul României, pentru a susţine un referendum, care încearcă să restrângă drepturile unor cetăţeni. Alliance Defending Freedom este o organizaţie ultraconservatoare, care acţionează peste tot în lume şi în Republica Moldova şi în Croaţia şi în Slovacia şi în Africa. Au un istoric de promovare a unor mesaje de ură faţă de comunitatea LGBT, iar faptul că această organizaţie şi Coaliţia pentru Familie sunt primite pentru a organiza o conferinţă în Parlamentul României este un fapt destul de grav”.

Referendum pe 10 iunie? „În primul rând, Marşul Diversităţii va avea loc, ca în fiecare an, pe 9 iunie în Bucureşti, organizat de colegii noştri de la asociaţia ACCEPT. Domnul Iordache se grăbeşte puţin, pentru că în acest moment nu avem publicată motivaţia CCR, iar întreg procesul nu poate să meargă mai departe, fără o motivaţie scrisă, publicată în Monitorul Oficial de către CCR. Apoi, urmează un vot în Senat, care nu a fost dat, iar mai apoi există încă o verificare a constituţionalităţii iniţiativei de modificare a Constituţiei din partea CCR. Curtea Constituţională are o decizie din iunie 2017, prin care spune că procedura de modificare a Constituţiei a fost viciată prin modificarea Regulamentului Senatului”, spune Vlad Viski.

 
Vlad Viski, despre referendumul pentru familie