Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Anual, zeci de mii de copii abandonează școala. Salvați Copiii: Sărăcia, una dintre principalele cauze

Despre școala românească se vorbește mult la început de an școlar și în perioada examenelor, când ne reamintim nu doar cât de puțin investește statul în educație, dar mai ales cât de vulnerabil este accesul egal la educație.

Așa se face că, anual, în România, aproximativ 30.000 de copii din ciclul primar și gimnazial abandonează școala, a declarat la RFI, Liliana Bibac, manager de proiect Organizația Salvați Copiii. Potrivit acesteia, sărăcia dar și lipsa de informare a părinților sunt cauzele principale de abandon școlar. Și nu este singura statistică îngrijorătoare: "La sfârșitul anului 2016, erau peste 300.000 de copii în afara școlii, adică nu erau înscriși în nicio formă de învățământ", mai spune Liliana Bibac.

Aproape jumătate dintre copiii români, în risc de sărăcie sau excluziune socială

Datele oficiale arată că aproape jumătate dintre copiii din România (49%) se află în risc de sărăcie sau excluziune socială, fenomen care are consecințe grave pe termen lung și nu doar asupra copilului, ci și asupra întregii societăți, arată un raport al Salvați Copiii, intitulat ”Ending Educational and Child Poverty in Europe”. În statele membre ale UE, riscul este de 28% pentru copii, comparativ cu 24% pentru adulți , arată cercetarea. În țara noastră, diferența este mult mai mare decât media, riscul măsurat în cazul copiilor depășind cu 13 procente riscul de sărăcie în cazul adulților.

În ceea ce privește educația preșcolară, din totalul copiilor care participă la acest tip de educație,  proporția copiilor romi (cu vârsta între 4 ani și vârsta școlarității) este in scădere semnificativă: de la 46% în 2011 la 38% în 2016. (FRA, A persisting concern: anti-Gypsyism as a barrier to Roma inclusion, 2018).

Este motivul pentru care Organizația Salvați Copiii România, a cărei prioritate este accesul egal și nediscriminatoriu la educație pentru toți copiii, deschide patru noi centre de pregătire pentru copiii și tinerii din  județele Constanța și Timiș, prin proiectul ”Și eu vreau la școală!”.

Obiectivul general al proiectului este prevenirea și reducerea abandonului școlar timpuriu (copii din  comunități defavorizate, copii romi, copii cu părinții plecați la muncă în străinătate, copii din familii cu statut socio-economic scăzut) prin servicii integrate de prevenire, intervenție și compensare.

Salvați Copiii are experiența dezvoltării unor astfel de programe, până în prezent susținând reinte-grarea școlară a peste 32.000 de copii, în 46 de localități din 37 de județe.

 

 
Liliana Bibac, Manager Proiect Organizația "Salvați Copiii"