Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Andrei Pleşu la RFI: Doina Cornea a salvat onoarea acestui popor, înainte de 1989

andrei_plesu_doina_cornea_onoare.jpg

Doina Cornea a murit la vârsta de 89 de ani (Sursa foto: pixabay-ilustraţie)
Doina Cornea a murit la vârsta de 89 de ani (Sursa foto: pixabay-ilustraţie)

Doina Cornea a salvat onoarea poporului român, înainte de 1989, prin curajul ei, declară la RFI scriitorul Andrei Pleşu, care crede că fosta disidentă, decedată la vârsta de 89 de ani, nu a avut parte de recunoaşterea meritată.

Andrei Pleşu povesteşte în ce împrejurări a auzit prima dată de Doina Cornea: „Numele Doina Cornea mi-a ajuns în faţă în momentul în care domnul Constantin Noica la Păltiniş ne-a arătat două-trei scrisori ale dânsei către el, scrisori în care-şi manifesta interesul pentru Mircea Eliade, pentru istoria religiilor, nu se bănuia îndărătul textului un temperament de erou civic, dar ulterior s-a dovedit că asta era vocaţia ei”.

A primit Doina Cornea recunoaşterea meritată, la nivel de societate, dincolo de decoraţiile acordate de statul român şi de cel francez? „Mă tem că nu. Titlurile astea îşi au greutatea lor şi simbolistica lor, dar de ani de zile nu se mai vorbeşte de Doina Cornea şi se vorbeşte iată, acum, când a dispărut, pentru că, o spun mereu, românii au vocaţia parastasurilor. Când un om e în viaţă, nu-l preţuiesc întotdeauna cum se cuvine, iar când dispare, atunci există un mic moment de pietate. Ea e totuşi omul care a salvat, aş spune, înainte de 1989, onoarea acestui popor, pentru că a fost între cei foarte puţini şi încă cineva cu un profil foarte aparte, care a înţeles să se manifeste curajos, iar curajul pe vremea aia se plătea scump şi ea a fost dispusă şi a plătit preţul curajului ei”, spune Andrei Pleşu.