Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Doina Cornea la RFI, în 1991: ”Cine a instigat la violență în timpul mineriadelor?”

În memoria celei care a fost Doina Cornea, RFI România vă propune un interviu realizat acum 27 de ani, cu celebra disidentă și activistă pentru democrație.

 

Discuția a avut loc în octombrie 1991 , la puțin timp după ”mineriada” de la sfârșitul lunii septembrie, când ortacii conduși de Miron Cozma au luat cu asalt Palatul Victoria , ceea ce a dus la căderea guvernului condus de Petre Roman.
În intervenția la RFI, Doina Cornea făcea o paralelă între instigările la violență din iunie 1990 și cele din timpul celei de-a doua mineriade, care tocmai zguduise capitala României.
 
  

 

 

”Pun și eu o întrebare președintelui țării. Cine a instigat la violență punând de-o parte povestea cu teroriștii în zilele de 13-15 iunie, când președintele a mulțumit celor care au practicat violența (intervenție reporter minerilor atunci) așa-zișilor, pentru că ei, minerii au fost manipulați și ghidați. Cine a mulțumit pentru spiritul civic exersat? Cine a scos țara din legalitate, desființând statul de drept? Acum, domnul Iliescu spune că eu incit la violență. Eu am incitat la non-violență, dacă se poate spune incitare, spunând că îmi pare rău atât de soldații care au fost răniți și au murit, probabil, și printre ei, cât și de mineri care au brutalizați și masacrați, s-a tras asupra lor. Sunt frați cu toții, violența trebuie îndepărtată, dar nu se poate îndepărta decât înlăturând cauza violenței, ori cauza violenței este cei care dau ordine. Președintele țării, l-am văzut anul trecut instigând la violență și, anul acesta, în calitatea domniei sale de președinte al Consiliului Apărării avea datoria să nu admită să se ia astfel de dispoziții împotriva populației țării”.