Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Grevă de avertisment în sistemul sanitar

greva_avertisment_sistem_sanitar.jpg

Proteste ale sindicaliştilor din sistemul sanitar (Sursa foto: site SANITAS/arhivă)
Proteste ale sindicaliştilor din sistemul sanitar (Sursa foto: site SANITAS/arhivă)

Mii de sindicalişti din sistemul sanitar au participat luni la o grevă de avertisment, în spitalele din întreaga ţară. Angajaţii protestatari din Sănătate au întrerupt activitatea între orele 9 şi 11. Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de scăderea veniturilor, după plafonarea sporurilor.

La Arad, în toate spitalele publice a fost grevă de avertisment, participanţii manifestându-se zgomotos, cu vuvuzele, fluiere şi scandări precum "Hoţii, hoţii!", "Mincinoşii, mincinoşii!" sau "Jos, Olguţa Vasilescu!", potrivit News.ro.

La Sibiu, mai mulţi angajaţi ai unităţilor sanitare au încetat lucrul la ora 9 şi au ieşit fie în curtea unităţilor, fie în sălile sindicatului SANITAS.

La Spitalul Municipal din Mediaş, angajaţii au fost luni în grevă, câteva zeci de persoane întrerupând lucrul.

Sindicaliştii din Timişoara au făcut şi ei o grevă de avertisment şi au ieşit în curtea spitalelor. La  Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă, sindicaliştii au afişat pancarte cu mesaje ca ”Vrem salarii decente”, ”Creşteri salariale pentru toţi” sau ”Grevă generală”.

La Craiova au participat la protest aproximativ 450 de sindicalişti din Spitalul Judeţean.

La Ploieşti, aproximativ o sută de angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă, cea mai mare unitate sanitară din judeţul Prahova, au ieşit să protesteze în curtea spitalului faţă de scăderile salariale.

Reprezentanţii SANITAS au intrat la negocieri la Ministerul Sănătăţii. Greva generală ar urma să aibă loc pe 11 mai.