Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Invitația care ți-a făcut-o”. Cum arată testele de evaluare la clasa a II-a?

1.jpg

Sursa imaginii: 
RFI

Elevii de clasa a II-a au început luni, 7 mai, examenele din cadrul Evaluării Naţionale. Prima probă este cea scrisă la limba română şi limba maternă. Urmează probele la citire și matematică. Pentru toate aceste examene, elevii se pregătesc cu ajutorul ”caietelor” de teste, unele dintre ele conținând greșeli elementare de scriere și/sau exprimare.

 

Elevii de clasa a II-a susţin luni, 7 mai, probele scrise la limba română şi limba maternă din cadrul Evaluării Naţionale, conform calendarului aprobat de MEN. Testele de citire la aceste discipline vor fi susţinute în data de 8 mai.
Proba de matematică este programată în data de 9 mai, în timp ce proba de limbă română (scris şi citit) pentru elevii din rândul minorităţilor naţionale se va desfăşura în data de 10 mai.
Pentru toate aceste examene, elevii se pregătesc cu ajutorul ”caietelor” de teste, unele dintre ele conținând greșeli elementare de scriere și/sau exprimare.

”Invitația care ți-a făcut-o”

Un astfel de ”caiet” de teste pentru una sau mai multe discipline îi costă pe părinți aproximativ 16,5 lei. Numărul elevilor de clasa a doua în România este de aproximativ 170.000 / an, iar piața manualelor și a ”caietelor” de teste este înfloritoare.

Unele din aceste culegeri de teste conțin, însă, greșeli de gramatică, scriere sau exprimare. Este și cazul exemplului de mai jos, în care elevul trebuie să scrie un bilet de mulțumire către un coleg.

”Scrie un bilet adresat lui Mihai, prin care îi transmiți mulțumiri pentru invitația care ți-a făcut-o”. (n.r. corect: ”...pentru invitația pe care ți-a făcut-o”).


Sursa imaginii: 
RFI


Sursa imaginii: 
RFI