Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Centrul FILIA: Purtătorul de cuvânt al BOR atinge demnitatea fetelor rome

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, a fost reclamat la Consiliul Naţional pentru Combatarea Discriminării de doua ONG-uri după ce a declarat recent că mamele minore reprezintă cazuri punctuale în România care au în spate motive sociologice.

Printre acestea: abandonul școlar, plecarea părinților în străinătate, lipsa de acces la informare virtuală în mediul rural și apartenența la o anumită etnie unde, după cum știm, viața sexuală se începe mult mai devreme” a declarat reprezentantul Patriahiei.

Andreea Orosz a discutat cu Andreea Bragă, de la CENTRUL FILIa și a întrebat-o de ce declarațiile purtătorului de cuvânt trebuie sancționate de CNCD.

Andreea Bragă: Cred că purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române atinge demnitatea fetelor rome, dar și a fetelor care fac parte din diferite categorii defavorizate. Din acest motiv am considerat că este necesar să sesizăm Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. Aduce atingere și discriminează pentru că asociază o problemă negativă a României, faptul că suntem pe primul loc în rândul nașterilor la adolescente, cu aproape 700 de nașteri în rândul fetelor cu vârste între 10 și 15 ani, exclusiv cu fetele de etnie romă, cu fetele care au abandonat școala, care au părinții plecați în străinătate, cu fetele care nu au acces la internet.

Am considerat că este discriminare pentru că domnia sa a încercat să sublinieze că lipsa educației sexuale nu are absolut nicio legătură cu numărul mare de nașteri în rândul adolescentelor, iar cauzele sunt acestea, că fetele aparțin unei anumite etnii, în care, domnia sa, consideră că este o practică a minorității, ceea ce este o formă clară de rasism și că celelalte cauze sunt faptul că fetele vin din medii defavorizate sau fac parte dintr-o anumită categorie vulnerabilă.

Prin aceste afirmații, domnul Bănescu consolidează prejudecăți la adresa minorității rome și în mod specific în rândul fetelor, a femeilor rome și în rândul fetelor sărace, cu o animită condiție socială. Sunt prejudecăți conform cărora nașterile la adolescente au loc numai în aceste grupuri. Mai ales că reprezintă o instituție cu un puternic capital simbolic, prin declarațiile sale are un impact mult mai puternic, are un impact negativ. Sperăm ca Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării să atragă atenția că este discriminare și să solicite domnului Bănescu să publice această hotărâre și să primească amendă.

 

Reporter: Pe de altă parte, vor fi și voci care vor susține că așa este, că are dreptate în chestiunea legată de etnie. Ce le-ați răspunde acelor oameni care tind să spună că are dreptate?

 

A.B: Cu siguranță vor fi oameni care vor spune asta, mai ales într-o societate care are profunde prejudecăți referitoare la minoritatea romă sau la alte minorități care trăiesc în România. Le-aș răspunde că este nevoie să fim cu toții mai informați, în sensul în care nu etnia unei persoane este cauza pentru care acea persoană naște la o vârstă fragedă. Nu etnia este cauza, ci în primul rând lipsa educație sexuale.

Vorbim despre o țară în care avem unul din doi români care consideră că violul este justificat în anumite circumstanțe. Copiii aceștia nici măcar nu învață ce este consimțământul, nu învață să recunoască abuzurile. Ne trezim cu minore care sunt însărcinate fără să știe ce se întâmplă cu corpul lor. Dintre acestea 50% nu ajung niciodată la doctor. Ceea ce rezultă din aceste conversații publice este că încercăm să demonizăm un anumit grup vulnerabil, o anumită etnie. Încercăm să ne spălăm noi pe mâini de responsabilitatea pe care o avem.

 

Rep: Pentru că ați reclamat reprezentantul Patriarhiei, ce rol ar trebui să aibă Biserica?

A.B: Din punctul meu de vedere, m-aș aștepta ca o instituție care are un istoric în ceea ce privește sclavia romilor de peste 500 de ani, să aibă un rol de a recunoaște această problemă pe care o au, de a-și cere scuze publice pentru aceste sute de ani de sclavie și de a veni în sprijinul cetățenilor la nivel local, de a-și asuma responsabilitatea pe care o au și de educa în spiritul egalității de șanse și în spiritul iubirii aproapelui.

 

 

 
Andreea Bragă, Centrul FILIA, intervievată de Andreea Orosz