Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vasile Bănescu (BOR): Nu pledăm pentru educație sexuală intensivă. Toleranță, nu idolatrizarea toleranței

foto.jpg

Sursa imaginii: 
World Vision România

Există în primul rând situații de natură sociologică. Există foarte multe cazuri de graviditate în rândul adolescentelor rome. Aceasta nu este o discriminare. Este o indicare a unei stări – își justifică afirmații făcute recent purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române. Vasile Bănescu a fost reclamat de două ONG-uri la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării pentru o serie de declarații pe care activiștii le consideră rasiste și discriminatorii.

La RFI, Vasile Bănescu nuanțează și include, pe lista cauzelor care fac ca România să fie statul membru UE cu cele mai multe minore care devin mame, factori precum sărăcia sau abandonul școlar. Soluția, susține reprezentantul Patriarhiei, este educația. Însă “nu educație sexuală intensivă, la toate nivelele de învățământ”: Biserica și statul trebuie să facă mai mult, admite Vasile Bănescu: 

 

Vasile Bănescu: Am spus că există în primul rând situații de natură sociologică. Abandon școlar, situații de dizolvare a familiilor, fete care rămân singure, neprotejate de părinții care pleacă la muncă, violuri. Dar, am adăugat, conform studiilor existente făcute de UNICEF, făcute de Academia Română, există anumite etnii în România…a reieșit lucrul acesta în legătură cu etnia romă, care tocmai se confruntă cu situații foarte triste. Și că acolo există și cutume, tradiții, conform cărora uneori căsătoriile se încheie la vârsta minoratului. Există foarte multe cazuri de graviditate în rândul adolescentelor rome. Aceasta nu este o discriminare. Este o indicare a unei stări.

Reporter: Ei, în acest context în care există atât de mulți factori care creează o situație gravă pentru România, în egală măsură statul, autoritățile și Biserica n-ar trebui, pe undeva, să se implice mai mult?

V.B.: Absolut de accord. O eventuală educație sexuală predată în școli la toate ciclurile de învățământ nu poate fi o garanție e evitării sau măcar a diminuării numărului de cazuri privind adolescentele gravide. Întrucât tot statistic se știe că cele care ajung în asemenea situații sunt în cea mai mare parte persoane care nu frecventează școala (…) asupra cărora atât Biserica. cât și statul trebuie să se aplece cu urgent interes și cu multă compasiune.

Rep.: Cum?

V.B.: Biserica desfășoară o campanie numită “Alege Școala” mai ales în mediul rural. Dacă fetele despre care vorbim ar veni la școală cu siguranță ridicarea nivelului de informare ar diminua mult aceste situații nefericite ca număr. 

Rep: O componentă a acelor ore de educație sexuală ar putea fi planificarea familiei. Cum se poziționează BOR față de acest concept?

V.B.: Rămâne exclusive la latitudinea cuplului respectiv. Biserica nu dă sfaturi în privința aceasta. (…) Orice copil care apare într-un cuplu e privit din perspectivă creștină ca un dar. 

Rep.: La 16-17 ani trăiești în condiții mizere: Cum ar trebui preotul să abordeze această situație? Un copil poate fi un dar, dar poate fi și  o viață chinuită ulterior.

V.B.: O dilemă pe care și-o pune omul modern, într-o epocă în care valoarea morală începe să conteze mai puțin. Un preot niciodată nu-I va putea spune unei fete, unei femei, să renunțe la sarcina ei.

Rep.: Aici nu e vorba de o tânără care e deja gravidă. Ci de o tânără care poate nu ar trebui să se grăbească să facă un copil la 16 ani.

V.B.: În acest caz intervine logica bunului simț. În mod firesc, dacă oamenii se zbat în sărăcie, ei înșiși trebuie să se gândească la pasul pe care îl fac. (…)

Rep.: Un anumit tip de educație Biserica poate face în cadru organizat? Pentru acești tineri?

V.B.: Poate face. Există chiar un curs pe care Patriarhia Română l-a avizat și îl recomandă: Educația pentru Sănătatea Adolescentului. Sunt inclusiv informații legate de viața sexuală. Pledează pentru o sexualitate normală. Nu poți pleda pentru tipuri alternative de educație sexuală. Homosexuală, transgender. 

Rep.: La cine ajunge acest curs?

V.B.: Poate fi solicitat. E publicat. Evident, avem libertatea aceasta să putem preda în școli inclusive această așa-zisă materie. Există reprezentanții unor ONG-uri care susțin că această educație sexuală firească, pe care o face dirigintele, profesorii de biologie…că nu este suficientă și că este necesară introducerea chiar la toate nivelele de învățământ a unei asemenea ore. Ne punem întrebarea cu ce se umple conținutul acestor ore. Suntem de accord cu informarea tinerilor în legătură cu primejdiile la care se expun.Imginați-vă că totuși ar cădea din cer pachetul al materiei cu educație sexuală intensivă și în România. Așa cum se întâmplă în Occident, unde poți vedea în grădinițe persoane cu orientare homosexuală veniți în fața copiilor să le vorbească. (…) Eu nu spun că aceste lucruri trebuie interzise. Dar ca Biserică nu poți pleda decât pentru firesc și normalitate. Pledăm pentru toleranță, nu pentru idolatrizarea toleranței. 
 

Ascultă AICI interviul integral: