Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Demisii în bloc la UPU-SMURD Oradea. Medic: Un gest extrem. Nu am mai găsit niciun fel de cale de comunicare

spitalul_judetean_oradea.jpg

Sursa imaginii: 
http://spitaljudetean-oradea.ro

Activitatea Unității de Primiri Urgențe – Smurd Oradea va fi grav afectată dacă demisiile celor 40 de medici vor deveni efective lunea viitoare. Criza fără precedent a fost provocată de o decizie a Consiliului Local prin care unele sporuri au fost modificate și au scăzut chiar și cu 60% pentru cei care lucrează în condiții grele. A fost un compromis găsit de consilieri în încercarea de a rezolva problema creată de noul regulament al sporurilor aprobat de Guvern.

A fost un compromis găsit de consilieri în încercarea de a rezolva problema creată de noul regulament al sporurilor aprobat de Guvern. Numai că decizia a creat alte probleme, afirmă la RFI fostul medic-șef al UPU SMURD Oradea.

Hadrian Borcea este primul care a demisionat din funcție, dar acum poartă negocieri pentru rezolvarea problemei.

Medicul speră totuși să să ajungă la un consens atât pe plan local, cât și la nivelul Guvernului, iar medicii să renunțe la demisii până lunea viitoare:

Primarul Oradei, Ilie Bolojan speră acum ca Guvernul României să ia în zilele următoare o decizie pentru detensionarea situaţiei din spitale.

Interviul cu medicul Hadrian Borcea

Dr. Hadrian Borcea: UPU-Unitatea Pentru Primiri Urgențe- este o structură extrem de complexă și ca activitate și ca număr de personal. Sunt peste 250 de persoane încadrate, care activează în foarte multe direcții și foarte multe responsabilități. Principiul era unul motivațional: dacă lucrez în condiții mai grele decât altul, sunt motivat într-un mod apropiat de dificultatea muncii prestate. Din păcate, printr-o decizie aplicată, așa la modul dictatorial, fără nicio consultare, fără demers legal, s-a ajuns ca o hotărâre a Consiliului Local să modifice radical acest principiu, transformându-l într-o măsură sindicalistă, în care se încerca o compensare a unor prevederi într-adevăr mai nelalocul lor ale legii salarizării.Deci, nu e vorba de lei aici, ci de principiul prin care se acordau sporurile pentru condițiile deosebite. 

Rep: Demisiile acestora vor deveni efective abia lunea viitoare. Credeți că se va rezolva situația până atunci? 

Dr. Hadrian Borcea: Întâi am propus niște soluții, managerul a propus, acum calculăm diverse procente și vedem ce va ieși. Din păcate, ne-am oprit pentru că, din nou, s-a greșit la calcule, de aceea sunt oameni probabil care au greșit când s-a ajuns la situația actuală?

Rep: Nu se găsește o soluție în urma acestei Legi a Salarizării și în urma noului regulament al sporurilor?Atât de mult sunt încurcate ițele?

Dr. Hadrian Borcea: Se pare că în Oradea nu au reușit. Vorbind cu colegii din țară,unde nu numai că nu au fost diminuate sporuri, ba chiar au fost menținute măcar la nivelul lunii februarie, aici nu s-a reușit. Parțial, înțeleg. Există două spitale colos, în total 4.000 de angajați în cele două spitale, care țin de o autoritate publică locală mică, pentru că Primăria Oradea este totuși mică. Și atunci, impactul asupra fondului de salarii al primăriei este evident altul decât în cazul unui spital mare,  la un Consiliu Județean mare. Lucrurile astea trebuiau gândite și analizate. Tot am repetat, când se ia o decizie, indiferent care este ea, trebuie să existe o analiză de impact, ceea ce nu s-a făcut nici cu hotărârea Consiliului Local, nici acum. Încerc din răsputeri să facem această analiză, de aceea nu ne grăbim cu aprobarea unei soluții până când nu mai bâjbâim.

Rep: Dacă este vorba de o soluție temporară, cei 40 de medici își vor menține decizia?

Dr. Hadrian Borcea: Păi nu putem accepta soluții temporare. Ca să deblocăm situația, putem renunța la demisia colegilor mei dacă luna aceasta nu ni se acordă spor și ni se promite, în scris, că lucrurile se vor aranja pentru salariul din luna mai. 

Rep: Așa cum era înainte de noul regulement?De luna martie?

Dr. Hadrian Borcea:Da

Rep: Va fi afectată activitatea UPU dacă, într-adevăr, demisiile celor 40 de medici vor devi efective?

Dr. Hadrian Borcea: Categoric. Dacă nu reușim să găsim o soluție care să fie  agreeată de noi, atunci luni dimineața la 8, activitatea UPU va înceta. (...) E foarte greu. În ultimii 25 de ani, am lucrat pentru acești pacienți. Eu vreau să înțeleagă că am ajuns în acest moment la capătul puterilor, ale mele și ale colegilor mei, și că este un gest extrem care nouă ne schimbă radical viața, pentru că nu am mai găsit niciun fel de cale de comunicare și de identificare de soluții din partea celor care ne conduc. Deci, este un gest extrem pe care chiar dacă nu-l înțeleg , măcar să-l accepte ca atare, cu speranța că totuși nu se va ajunge aici. Adică la acel moment în care să plecăm definitiv.

 

 

 
Medicul Hadrian Borcea în dialog cu Valentin Chisoceanu