Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sindicaliștii din Sănătate renunță la greva generală din 11 mai. Ministrul Sănătății: Legea Salarizării va fi modificată

sanitas.jpg

Sursa imaginii: 
facebook.com/Sanitas

Legea Salarizării se schimbă în Sănătate. Anunțul a fost făcut în urmă cu câteva minute de ministrul Sănătății și cel al Muncii, după negocierile maraton pe care le-au avut cu sindicatele, la Palatul Victoria. n urma discuțiilor care au durat aproape 12 ore, sindicaliștii din Sănătate au anunțat că vor renunța la greva generală, programată pentru data de 11 mai.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat că, în urma discuțiilor cu managerii de spitale și liderii de sindicate, s-a constatat că Legea salarizării a fost aplicată subiectiv în spitale. Din acest motiv, s-a luat decizia modificării legii, dar numai în cazul modului de acordare a sporurilor.
La rândul său, ministrul Muncii a precizat că în două spitale din țară s-au constat scăderi salariale în raport cu luna decembrie 2017. Potrivit Liei Olguța Vasilescu, în total, 7.000 de persoane au reclamat venituri diminuate, aceste persoane urmând să-și primească banii înapoi.

Printre măsurile luate în urma negocierilor: se numără scoaterea gărzilor medicilor și asistentelor în afara plafonului de 30 la sută, prevăzut pentru sporuri, ca pondere în totalul cheltuielilor cu personalul pentru fiecare ordonator de credite, plata tuturor gărzilor, precum și suplimentare sporurilor pentru spitalele de monospecialitate și anumite servicii județene de ambulanță, cum ar fi cea din București (aprobarea acestor situații se va face prin hotărâre de Guvern).