Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fenomenul furturilor din maşini se extinde. ONG: E deja proverbială „eficienţa” Poliţiei

Scandal intre ministrul de Interne si liderul USR pe achizitia masinilor BMW pentru Politie

Scandal intre ministrul de Interne si liderul USR pe achizitia masinilor BMW pentru Politie
Sursa imaginii: 
Sursa foto: pixabay.com

Noi cazuri de furturi din autoturisme după modelul celor din Sineşti-Ialomiţa au fost raportate la Poliţie în ultimele zile. De această dată, e vorba de situaţii similare înregistrate în judeţul Vrancea, unde două persoane au rămas fără bani şi bunuri, în timp ce schimbau cauciucurile, care le fuseseră tăiate de hoţi. Ce poate să facă Poliţia în aceste cazuri şi de ce nu-i prind autorităţile pe infractori?

Directorul Institutului pentru Politici Publice, Adrian Moraru, spune la RFI că „am avut foarte mulţi infractori care au fost eliberaţi din penitenciare, datorită politicilor privind criminalitatea, ale actualei guvernări şi majorităţi parlamentare şi aceşti oameni în general sunt oameni care odată ce se apucă de astfel de fapte reprobabile, pentru ei lucrul ăsta este un mod de viaţă şi perioada în care sunt la închisoare e doar o pauză de la acest mod de a-şi câştiga existenţa, ca să punem nişte ghilimele la lucrul ăsta”.

Directorul IPP declară că de multe ori Poliţia ridică din umeri: „Vorbim de eficienţa Poliţiei. Este deja proverbială eficienţa, din nou între ghilimele, a Poliţiei, atunci când vine vorba de o serie întreagă de infracţiuni şi circulă deja foarte multe astfel de exemple, în care oamenii merg să reclame furturi, spargeri din maşini şi alte lucruri de genul ăsta mărunte, iar poliţiştii spun: „Şi ştiţi cine a comis asta? Că dacă nu ştiţi, de unde vreţi să-l prindem noi?”. Ca şi când este obligaţia noastră să investigăm lucrurile astea”.

Adrian Moraru afirmă că „la nivelul Inspectoratelor Judeţene se pun la dispoziţie sume absolut consistente pentru achiziţia de carburant, dar acest carburant nu ajunge niciodată în maşinile de patrulare, ci este–şi aici fac o afirmaţie generală, nu neapărat despre acest Inspectorat în particular–aceste cantităţi industriale de carburant sunt până la urmă folosite sau valorificate în interes personal de către conducerea acestor Inspectorate”.

Directorul IPP mai crede că „la un moment dat, există şi o îngemănare a unor interese locale cu aceste grupuri infracţionale. Eu folosesc un alt exemplu, foarte comun: aici, în Bucureşti, lângă unul dintre sediile foarte importante, centrale, ale Poliţiei, chiar în intrarea din acest sediu al uneia dintre marile unităţi ale Poliţiei, există parcagii care solicită plata pentru locul de parcare, chiar sub ferestrele unei instituţii poliţieneşti şi oamenii aceia vă garantez că sunt mână în mână cu oamenii din Poliţie, că altfel nu ar avea cum să-şi facă veacul în acele zone”.

 
Adrian Moraru, despre furturile din maşini, după modelul Sineşti