Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Gourmeticus Academicum - brand propriu de alimente lansat de USAMV Cluj

Studenții și cadrele didactice de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară  (USAMV) Cluj au lansat, în această săptămămână, un produs lactat realizat 100% de ei, cu resursele și materii prime proprii. Este vorba despre un iaurt, pe care l-au lansat pe piață sub un brand comercial. Care este povestea lui?

USAMV Cluj are proropriul său brand de alimente: Gourmeticus Academicum, care are ca slogan ”Vivat degustatores!”. Produsele alimentare sunt concepute și realizate de profesorii și studenții Facultății de Știința și Thenologia Alimentelor și vor fi vândute în magazinele proprii din Cluj, spune profesorul Cornel Cătoi, rectorul USAMV Cluj.

”De fapt, noul brand al universității se înscrie în această tradiție și sugerează produse alimentare de calitate, din toate punctele de vedere, pe care vrem să le ducem până la consumatori și să extindem, să creștem producția, să fie produse alimentare accesibile, măcar la început, clujenilor”, a declarat rectorul Cornel Cătoi.

Această inițiativă este un exemplu de transfer tehnoloigic de succes dinspre mediul academic, spre mediul economic, spune prorectorul USAMV Cluj, conf. Dan Vodnar.

”Este un produs cap-coadă realizat de către USAMV pentru că laptele provine din fermele pe care le deținem ca universitate, amprenta de carbon este aproape de zero, datorită faptului că avem nevoie chiar puțin de transport de la fermă în această stație-pilot în care se produce iaurtul. Aici, practic, cunoștințele pe care le dețin colegii mei, cadrele didactice, împreună cu studenții și cu inginerii care sunt angajați reușesc să producă un iaurt din punct de vedere senzorial extraordinar de bun, care se apropie foarte mult de un gust natural, de un gust pe care multă lume spune că se apropie de ceea ce gustaseră ei mai demult”, a spus conf. Dan Vodnar.

Alimentele sunt produse într-un laborator al universității din Cluj. Sub brandul Gourmeticus Academicum vor mai fi puse în vânzare, în viitor și brânzeturi, produse de patiserie și din carne. Universitatea clujeană a mai brevetat, în trecut, și berea ”Student”, produsă artizanal, într-o instalație de mici dimensiuni. De asemenea, în această primăvară a pus în vânzare răsaduri de legume din soiuri românești.

 
Gourmeticus Academicum - brand propriu de alimente lansat de USAMV Cluj (AUDIO)