Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Siria, câmpul de bătălie: Ciocniri militare israeliano-iraniene

tir.jpg

Sursa imaginii: 
rfi.fr REUTERS/Omar Sanadiki

Israelul răspunde cu atacuri asupra unor ținte  iraniene  din Siria , după ce poziții ale armatei sale din Înălţimile Golan au fost, la rându-le, atacate. Este pentru prima dată când forțele iraniene mobilizate în Siria întreprind astfel de acțiuni militare, iar situația este cu atât mai tensionată cu cât Statele Unite au decis să iasă din acordul nuclear cu Teheranul, spre îngrijorarea întregii comunități internaționale, care se teme de o escaladare a situației. Franța a făcut apel la detensionare. 

 

Israelul susține că ar fi fost lansate 20 de rachete din Siria spre pozițiile sale din Înălțimile Golan. 

„Imediat miezul nopţii, forţele iraniene au lansat aproximativ 20 de proiectile către poziţiile noastre militare din Înălţimile Golan. Atacul a fost ordonat de Qassem Soleimani şi nu şi-a atins scopul”, a transmis armata, care l-a acuzat astfel direct pe generalul care coordonează operaţiunile externe ale Gardienilor Revoluţionari Iranieni .

A urmat replica în forță a armatei israeliene. Au fost bombardate ținte din Siria, iar guvernul de la Damasc a fost somat să nu intervină. Totodată, relatează presa internațională, a fost informată și Rusia despre această ripostă. Circulă acum înregistrări video cu avioane militare israeliene, rachete și explozii produse la Damasc și în apropiere de capitală. Au fost bombardamente și în sudul Siriei, la granița cu Înălțimile Golan. 

Israelul a transmis că nu va permite Iranului să îşi stabilească o prezenţă militară permanentă în Siria, prin intermediul forțelor menite să sprijine guvernul sirian și regimul al Assad în războiul civil.
 
În parlalel curg reacțiile internaționale după decizia Statelor Unite de a se retrage din acordul nuclear cu Iranul. Arabia Saudită a anunțat că va încerca la rându-I să obțină arme nucleare, dacă Teheranul își reia programul atomic. 

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a declarat că "va face totul să rămână în acord", dacă Europa oferă garanţii rapide prin care să dovedească faptul că firmele vor continua să lucreze cu Iranul, Preşedintele francez Emmanuel Macron a lansat un apel la o detensionare între Israel şi Iran.