Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Toate medicamentele sub 25 de lei ar putea dispărea din farmacii în 2019

Semnal de alarmă tras de producătorii români de medicamente: există riscul ca toate medicamentele care costă sub 25 de lei să nu mai fie produse în țară. 8 milioane de pacienți, în special cei cu venituri mici, nu le vor mai găsi în farmacii, din 2019, dacă firmele renunță să le mai producă.

Un motiv ar fi taxa clawback- o taxă pe cifra de afaceri introdusă în 2009- care, potrivit estimărilor făcute de Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România, va atinge un nivel record de 30% cel târziu în trimestrul 4 al acestui an.
“Un producător român trebuie să plătească 30% taxă pe cifra de afaceri pe lângă cei 16%, impozit pe profit. Suntem extrem de îngrijorați pentru că toate medicamentele care sunt vândute sub 25 de lei sunt, în acest moment, nerentabile, înregistrează pierderi de 5-10% și, în mod normal, ar trebui scoase din fabricație. Sunt medicamente destinate pacienților cu venituri mici și pensionarilor, de obicei. Cam 8 milioane de pacienți folosesc aceste medicamente”, a declarat la  RFI, Dragoș Damian, directorul executiv al Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România.

Medicamentele din import, mai scumpe chiar și cu 50%

Potrivit lui Dragoș Damian, în ultimele luni, medicamentele ieftine au fost ținute în portofoliu din respect pentru pacienți dar și datorită promisiunilor făcute de autorități, potrivit cărora vor scuti medicamentele de clowback. “Iată că nu s-a întâmplat nimic și lucrurile au degenerat, au luat-o pe o pantă care nu mai este, evident, controlată”, a precizat Dragoș Damian.
Ce se va întâmpla dacă medicamentele ieftine vor dispărea de pe piață? “Pacienții fie vor trebui să recurgă la produse mai scumpe dacă au bani să scoată din buzunar - uneori mai scumpe cu 10-20-30-50%. Pe de altă parte, statul român va trebui să deconteze medicamente similare, dar mai scumpe, iar producătorii români de medicamente, care totuși sunt o ramură economică ce a rezistat mai multor crize, sunt vulnerabilizați și nu pot să-și continue investițiile. Și atunci, România va deveni dependentă de importurile pe care le găsește sau nu le găsește. Nu e vorba că amenințăm, nu e vorba că șantajăm, este o realitate pe care o putem demonstra către autorități, dacă sunt dispuse să ne asculte ”, a adăugat  Dragoș Damian.

 

 
Dragoș Damian, director executiv al Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România