Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Medic din Gaza pentru RFI: Spitalele sunt pline. Nu ne ajută nimeni

gaza_foto.jpg

Image source: 
Alex Olaru / RFI Romania

Spitalul Al-Shifa din Fâșia Gaza este sufocat de răniți, după cele mai violente ciocniri israeliano-palestiniene din 2014 încoace. Situația nu e cu nimic mai bună în celelalte unități medicale, iar ajutorul extern promis de mai multe state arabe întârzie, după cum anunță, la RFI, Ahmed Nassar, medic palestinain din Gaza. 
În paralel, Hamas a făcut un apel la domolirea demonstrațiilor, cel puțin până pe 5 iunie, data la care a început Războiul de Șase Zile. 

Ahmed Nassar: Continuă (protestele), dar mai puțin. Mai puțin.

Reporter: Care e situația la spitalul Al-Shiffa? Spitalul central din Gaza?

A.N.: Spitalele sunt pline, pline cu răniți.

Rep.: Aveți resurse să-i tratați pe totți acești răniți?

A.N.: Nu. Au vorbit că o să vină din Egipt, din Emirate, din Arabia Saudită. Dar încă n-am văzut nimic! 

Rep.: Granița cu Egiptul e închisă?

A.N.: Este închisă. Au zis că vor lua niște răniți din Gaza dar până acum nu a plecat niciunul. La spitalul Indonesia, unde lucrez eu e plin de răniți. Probabil 100 de răniți. Nu avem locuri pentru alți pacienți. Toți sunt răniți. 

Rep.: Au fost și bombardamente aeriene? Lovituri ale armatei israeliene?

A.N.: Nu. Nu au fost.

Rep.: Care e îndemnul Hamas? Să meargă în continuare lumea la frontiera cu Israelul și să protesteze sau să tempereze, pentru că au murit totuși atâția oameni?

A.N.: Eu eram la spital. În două ore au murit 40 de oameni. Din cauza asta Hamas a declarat că nu putem să mai continuăm așa. Nimeni nu e cu noi. America e contra. Hamas a declarat că o să fim mai puțini demonstranți până pe 5 iunie.