Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Reprezentantă LGBT Moldova: "Trebuie să luptăm cu frica, să renunțăm la ea întrucât nu ne mai servește la nimic"

lgbt_frolov.jpg

În R.Moldova se desfășoară cea de-a treia ediție a Campaniei sociale ”Fără frică”.
În R.Moldova se desfășoară cea de-a treia ediție a Campaniei sociale ”Fără frică”, desfășurată de Centrul de Informare GENDERDOC-M, organizație care promovează drepturile comunităţii LGBT.
Image source: 
Facebook/Campania socială "Fără Frică"

În R.Moldova se desfășoară cea de-a treia ediție a Campaniei sociale ”Fără frică”, desfășurată de Centrul de Informare GENDERDOC-M, organizație care promovează drepturile comunităţii LGBT. Potrivit organizatorilor, campania din acest an are mai multă culoare, include evenimente, dedicate aniversării a 20 de ani de la fondarea organizației și implică mai multe persoane heterosexuale. Miercuri, a fost dat startul oficial al săptămânii Pride-ului cu festivalul drepturilor și culturii persoanelor lesbiene, gay, bisexuale și trans din R.Moldova.

„De ce ”Fără frică”? pentru că noi ne-am gândit că frica este ceea ce ne unește pe toți. Persoanele care trăiesc cu frică, fiind homosexuali și persoanele care trăiesc cu ură, care de fapt este egalată cu frica fiind homofobi sau având unele atitudini negative față de persoanele homosexuale, peste tot este frică. Noi am decis că frica este ceea ce trebuie să oprim, să luptăm cu ea, să încercăm să o scoatem la maxim pentru că nu ne mai servește la nimic”, spune într-un interviu la RFI, Angelica Frolov, coordonatoarea programului „Lobby şi Advocacy a Drepturilor LGBT”, din cadrul Centrului GENDERDOC-M. 

 

”Noi sperăm că oamenii vor înțelege că noi nu le dorim rău, noi nu venim cu nici o amenințare în societate” 

Campania socială va culmina, sâmbătă, cu Marșul Solidarității ”Fără frică”. Și pentru că în fiecare an au loc contramanifestații, organizate de cei care vin în susținerea familiei tradiționale, am întrebat-o pe Angelica Frolov dacă și în acest an se așteaptă la același scenariu. ”Noi sperăm să nu fie în acest an. Avem asigurări din partea poliției că nu vor permite organizarea altor contramanifestații în timpul marșului comunității LGBT. Noi sperăm că oamenii vor înțelege că noi nu le dorim rău, că noi nu le aducem nici o amenințare în societate. Noi suntem cetățeni ai acestui stat cu toate drepturile egale. Noi vrem să facem un marș care este de fapt dreptul nostru”.  

”În R.Moldova în general este o problemă cu respectarea drepturilor omului și nu este vorba doar de comunitatea LGBT. Orientarea sexuală nu este vizibilă în majoritatea cazurilor. Oamenii dacă știu să își ascundă orientarea sexuală poate nu se ciocnesc de această discriminare. Dar noi avem romii, care sunt vizibili și sunt discriminați, noi avem persoanele cu dizabilități care sunt vizibile și sunt discriminate. Problema discriminării, problema drepturilor omului, o problemă existentă de mult timp și nu știu când se va rezolva. 

”Noi nu suntem împotriva familiilor tradiționale. Mai mult decât atât, ce ar fi o familie tradițională în R.Moldova ? Vorbind  antropologic, nu este chiar despre ceea ce vorbesc acești oameni care sunt împotriva noastră. Familia tradițională moldovenească este o familie mare, cu nași și cumetri, cu verișori și noi toți facem parte dintr-o familie tradițională. Și persoanele LGBT la fel. Noi nu venim din cosmos. Noi venim dintr-o familie tradițională și suntem parte a unei familii tradiționale mari moldovenești. Dar această contrapunere, consider eu, este o manipulare pentru a lansa mesajul către societate că noi am putea fi o amenințare pentru aceste familii și asta este fals”, mai spune reprezentanta LGBT Moldova.

 

”Persoanele LGBT sunt amenințate, bătute, date afară din casă de părinți”

Am întrebat-o pe Angelica Frolov cu ce probleme se confruntă persoanele LGBT în R.Moldova.” Dacă vorbim despre persoanele fizice, problemele vin atunci când se află că persoana are o altă orientare sexuală sau când această persoană devine publică. Avem exemplu unui băiat din Găgăuzia care și-a anunțat homosexualitatea pe propria pagină a unei rețele de socializare. Aceasta s-a făcut vizibilă și a adunat foarte multe comentarii de ură, amenințări, cu moartea inclusiv. Da, este o problemă foarte mare. Oamenii sunt amenințați, oamenii sunt bătuți, oamenii sunt dați afară din casă de părinți. Noi am putea schimba această atitudine față de grupul minorităților sexuale încetul cu încetul. Noi înțelegem că nu se schimbă peste noapte. Inclusiv prin Campania ”Fără frică” încercăm să schimbăm această atitudine, să dăm oamenilor de înțeles că sunt multe lucruri care ne unesc și ar trebui să punem accentul”.  

 

Mitropolitul Moldovei: ”Parada  minorităților sfidează în mod abuziv şipublic valorile majorității societății noastre”

Mitropolitul Vladimir a cerut Primăriei Chișinău ”să sisteze prin orice mijloace” organizarea marșului LGBT de sâmbătă. „Această paradă a minorităților sfidează în mod abuziv şi public valorile majorității societății noastre care se numără a fi în proporții de 98% creștini ortodocși – păstrători ai învățăturii Sfintei Evanghelii, conform căreia căsătoria poate fi fondată numai de către un bărbat și o femeie și nu între persoane de același gen”.

”Organizatorii acestei parade și mentorii lor din afara țării noastre ar trebui deja să cunoască realitățile de aici, din experiențele din anii trecuți, întrucât asemenea manifestări provoacă de fiecare dată pericole, violențe, dar și altercații de ambele părți. Cu multă întristare și îngrijorare ne întrebăm dacă protecția „drepturilor private” a acestei minorități poate fi atinsă prin umilirea și călcarea în picioare a sentimentelor morale ale vastei majorități a cetățenilor noștri ortodocși?”, a scris mitropolitul Moldovei în scrisoarea sa. 

Acum un an, mai mulți preoți și enoriași au blocat câteva străzi în timpul Marșului ”Fără frică”. Au adus cu ei icoane și pancarte, au aruncat cu ouă în direcția celor din grupul minorităților sexuale și i-au stropit cu agheasmă. Zeci de polițiști au format un cordon între cele două tabere. Pentru a evita eventuale ciocniri dintre cei care militează pentru familia tradițională, dar și cei care vor drepturi și libertăți egale, participanții la marșul ”Fără frică” au fost evacuați cu mai multe autobuze ale poliției și transportați pe un alt traseu. 

 

Dodon: ”Este necesar să transmitem viitoarelor generații modelul familiei tradiționale”

De Ziua Internațională a Familiei, președintele țării, Igor Dodon a ținut să precizeze că ”este necesar să păstrăm și să transmitem viitoarelor generații modelul familiei tradiționale care este baza societății noastre. Familia moldovenească trebuie să fie familia completă, care să asigure educația spirituală și morală a copiilor precum și dezvoltarea armonioasă a acestora”.

Șeful statului a criticat dur marșul comunității LGBT, anul trecut. ”Astfel de acțiuni contravin flagrant valorilor noastre tradiționale, religiei ortodoxe și moralității. Ele nu pot și nu vor fi acceptate de mine personal, dar și de întreaga societate”, afirma Dodon. 

Coordonatoarea programului „Lobby şi Advocacy a Drepturilor LGBT” consideră că, de fapt, președintele Dodon folosește foarte bine homofobia în scopurile sale politice. ”Presupun că are o echipă bună de PR-iști care știu care sunt  mesajele care vor merge și el folosește aceste mesaje. Este o pură manipulare a opiniei publice, nimic mai mult”, conchide Angelica Frolov.

Potrivit unui sondaj al Institutului de Politici Publice, nivelul de informare despre persoanele LGBT în R.Moldova este foarte scăzut, atitudinea față de homosexualitate este bazată pe stereotipuri și prejudecăți. Nivelul de homofobie este înalt, un număr destul de mare este predispus spre acte violente față de persoanele homosexuale. Același studiu relevă că  80 la sută dintre moldovenii nu acceptă homosexualii, iar 90 la sută nu ar vrea să-i aibă în calitate de colegi și ar fi deranjați dacă ar afla că o rudă de-a lor este de o altă orientare sexuală.

Ascult[ AICI interviul cu Angelica Frolov