Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


ANOSR: Universităţi politizate, studenţi ignoraţi de conducere

anosr_universitati_politizate_studenti_ignorati.jpg

ANOSR: Progrese în universităţi, dar într-un ritm prea lent (Sursa foto: pixabay)
ANOSR: Progrese în universităţi, dar într-un ritm prea lent (Sursa foto: pixabay)

Acţiunile de propagandă politică sunt încă prezente în mediul universitar. Iată ce arată un raport realizat de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), care mai prevede între altele că studenţii sunt consultaţi prea puţin în luarea unor decizii.

Preşedintele ANOSR, Marius Deaconu, spune la RFI că progresele înregistrate în privinţa respectării drepturilor studenţilor au fost prea timide în ultimii ani: „Ritmul nu este cel dorit şi problema este că sunt anumite hopuri, care tind să nu poată fi depăşite, din cauza percepţiei anumitor cadre didactice din conducerea universităţilor”.

„Ne deranjează în continuare foarte mult faptul că evaluarea prestaţiei cadrelor didactice de către studenţi nu este publică în mod individual, pentru fiecare cadru didactic. Considerăm că acest lucru ar putea conduce la îmbunătăţirea procesului educaţional şi totodată reprezintă o dovadă de responsabilitate publică a universităţilor, mai ales cele de stat, câtă vreme acestea sunt finanţate din bugetul de stat”, afirmă el.

Preşedintele ANOSR precizează că „o altă mare problemă este cea a politizării mediului universitar. Chiar dacă iniţial, legea educaţiei naţionale prevedea că funcţiile de conducere din instituţiile de învăţământ superior sunt incompatibile cu anumite funcţii politice, ulterior, această lege a fost modificată şi avem în momentul de faţă rectori sau prorectori sau oameni din conducerea instituţiilor de învăţământ superior care au funcţii politice şi care direct sau indirect fac anumite forme de prozelitism politic”.

Marius Deaconu, despre raportul ANOSR privind drepturile studenţilor