Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Noaptea muzeelor: Peste 200 de muzee deschise. Au fost anunțate și proteste ale angajaților

afis_noaptea_muzeelor_mtr.jpg

Afis Noaptea europeana a muzeelor
30 de ţări europene, printre care și România, au anunţat că vor participa, anul acesta, la manifestarea lansată în 2005 de Ministerul Culturii din Franţa

Aproximativ 1.500.000 de persoane sunt așteptate la cea de-a XIV-a ediţie a evenimentului “Noaptea Muzeelor”, care va avea loc sâmbătă, 19 mai.  Oferta din acest an este mai bogată în comparație cu edițiile trecute. Peste 200 de  muzee şi instituții afiliate, din ţară şi din Bucureşti, își vor deschide porțile pentru public,până târziu în noapte, a declarat la RFI, Dragoș Neamu, directorul Reţelei Naţionale a Muzeelor din România, instituție care organizează acest eveniment. Tot sâmbătă, angajaţii muzeelor vor protesta în legătură cu situaţia actuală a sectorului în care activează, mai ales referitor la Legea salarizării.

În 2018, Noaptea Muzeelor aduce și o premieră: o serie de zece scurtmetraje documentare prin care sunt prezentate publicului aspecte neştiute şi nevăzute din culisele a 10 muzee din Bucureşti, demers finanțat cu ajutorul Administrației Fondului Cultural Național și realizat în colaborare cu Societatea Română de Televiziune.
“În acest an, ne-am gândit să facem o altă formă de promovare, astfel încât să avem o imagine mult mai clară asupra frumuseții și valorii în societatea muzeelor, și să găsim forme de apropiere a publicului față de aceste instituții minunate. Cred că această campanie a fost un succes. Ne-am bucurat de o reprezentare și o contribuție admirabilă a muzeografilor, muzeele chiar știu să povestească. De asemenea, a avut și un povestitor minunat, actrița Maia Morgenstern”, a precizat Dragoș Neamu, directorul Reţelei Naţionale a Muzeelor din România. (AUDIO)Printre proiectele pregătite special pentru Noaptea Muzeelor din 2018 se numără şi aplicaţia Questo, prin care, vizitatorii pot beneficia de ghid virtual interactiv pentru tururi în peste de 30 de instituţii culturale. Demersul se adresează în unele locuri şi celor care stau la coadă înainte să intre la muzee, cunoscută fiind afluenţa de public ieşită din comun pe care o aduce acest eveniment la multe dintre instituţiile care îşi ţin porţile deschise pentru public mult după ora obişnuită de închidere.
O bună parte dintre instituţiile mari îşi dedică programele diferitelor aspecte legate de centenarul Marii Uniri.  Ediția aceasta ar putea fi numită și una a muzeelor de nișă, multe dintre instituţiile participante în premieră având specializări punctuale Muzeul Parfumului, Muzeul Antreprenoriatului, Muzeul Kitsch-ului, Muzeul Micul Paris, Colecția Țiriac de Automobile, Muzeul Nokia din Timișoara își vor deschide și ele porțile pentru public. Programul complet și lista participanților sunt disponibile pe internet (http://noapteamuzeelor.ro/despre-editia-2018/).

Campanie de protest, de Noaptea Muzeelor, față de Legea Salarizării

De Noaptea Muzeelor, angajații din muzee ies în stradă, fără a afecta însă evenimentul. Sâmbătă dimineață, de la ora 11, ei vor picheta Ministerul Culturii. Principalele revendicări sunt de natură salarială, explică la RFI Decebal Vleja, vicepreședinte al Federației Naționale a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media.(AUDIO)Anul trecut, de Noaptea Muzeelor, care a fost organizată pe 20 mai, sub sloganul „Exist! Muzeele nu sunt cultură de rangul trei” s-a protestat faţă de forma Legii salarizării, care „umileşte şi desconsideră angajaţii din unităţile muzeale”, după cum spuneau reprezentanţii Sindicatului lucrătorilor din Muzeul Naţional de Istorie. Protestatarii au pichetat Muzeul Naţional de Istorie a României, după care s-au deplasat până la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale. Reţeaua Naţională a Muzeelor din România are 70 de membri, majoritatea complexe muzeale.