Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Un român este dublura lui Jean-Claude Van Damme

vandamme1.jpg

Tibi Aparaschivei si Jean-Claude Van Damme în timpul turnajului filmului The Bouncer
Image source: 
Arhiva personală

Un român, Robert Tiberius Aparaschivei, il dublează pe Jean-Claude Van Damme în ultimul său film – The Bouncer. Aparaschivei trăiește în Belgia și se antrenează de câțiva ani cu unul din profesorii lui Van Damme. Are aceeași aparență, corpolență si agilitate ca și celebrul actor, povestea sa este una interesantă.

Robert Tiberius Aparaschivei, un român din Bruxelles - originar din județul Botoșani - a răspuns la anunțul unei case de producție si a fost refuzat. Anunțul era pentru o dublură de imagine si lumină pentru Jean-Claude Van Damme. Producătorii au ales la început pe altcineva , dar în ultimă instanță rolul i-a revenit întrucât persoana aleasă nu putea vorbi franceza. 

In a doua jumătate a anului apare  în cinematografe coproducția franco-belgiana The Bouncer realizat de regizorul francez  Julien Leclercq. In toate scenele filmate din spate, în mașină sau în alte ipostaze, il veți putea vedea pe Tiberiu Robert Aparaschivei, dublura lui Van Damme pentru acest film. Scenele de cascadorie nu au fost însă realizate tot cu el. 

Acest antreprenor în vârstă de  45 de ani, venit în Belgia în urmă cu zece ani, s-a trezit dintr-o dată în imersiune totală în lumea celei de-a șaptea arte. Filmările s-au petrecut în Belgia, patria lui Van Damme, la Bruxelles și Namur în principal. 

Robert Tiberius, Tibi pentru prieteni, a găsit din întâmplare sala de antrenament pe care o frecventează și care l-a dus la această experiență; de fapt, el căuta un club de natație pentru fiica sa și a găsit acest complex sportiv unde se antrenează cu mentorul belgian al lui Jean-Claude Van Damme, Claude Goetz. 

Iar relația cu Van Damme pe platoul de filmare a fost una foarte naturală. „Cu mine inevitabil trebuia să schimbe câteva vorbe fiindcă pe parcursul unei zile de filmare, eram cot la cot, fiind dublura sa”, spune Tibi. Van Damme i-a cunoscut familia, dar relațiile au rămas totuși strict profesionale. 

Contactul cu idoul sau a fost întrerupt apoi și din cauza faptului că actorul este mereu în mișcare între Europa și SUA; Tibi îl apreciază pentru performanțele sale și pentru parcursul său de excepție.

Iar această paranteză din viața sa care a fost întâlnirea cu cinematografia și cu idolul său a reprezentat o evaziune din cotidianul de antreprenor în domeniul serviciilor. 

Robert Tiberius Aparaschivei și-ar dori să continue acum pe această linie a sportului , dar și a cinematografiei, el speră ca aceasta primă întâlnire cu cea de-a șaptea artă îi va deschide noi drumuri.