Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Magistrații, protest în tăcere pe treptele Palatului de Justiție

Modificările aduse Codurilor Penale și Legilor Justiției au fost motivul pentru care sute de magistrați au protestat, astăzi, în Capitală, în fața Palatului de Justiție. A fost un protest în tăcere, care a durat o oră.

Cu această ocazie, a fost adoptată și o rezoluție, a declarat pentru Agerpres Dragoş Călin, judecător la Curtea de Apel Bucureşti. Protestul magistraților, care a avut loc pe treptele Palatului de Justiție, a fost unul mut, însă aceștia au ținut în mâine coli A4 pe care erau scrise mesaje precum : "Pentru o justiţie independentă”, "Avizul Comisiei de la Veneţia”, "Conformarea obligatoriei cu recomandările GRECO” sau "Principiul separaţiei şi echilibrului puterilor în stat”.Protestul a durat aproximativ o oră, fiind organizat de Forumul Judecătorilor din România,asociație care s-a retras, marți, de la lucrările Comisiei speciale parlamentare pentru Legile Justiției, acuzând că scopul acesteia nu pare a fi legat de îmbunătățirea legislației, ci e mai degrabă „un proces amplu de șubrezire a justiției, "vinovată" de numeroasele condamnări penale ale unor politicieni în ultimii ani”.

"Asociația Forumul Judecătorilor din România a participat la aceste dezbateri cu bună-credință, în ideea de a contribui vizibil la calitatea argumentelor și la soluții constituționale, ancorate în contextul legislațiilor statelor membre ale Uniunii Europene, care să respecte convențiile internaționale la care România a aderat. Cu tot acest efort, evoluțiile recente par a învedera o ură viscerală împotriva autorității judecătorești și o dorință de a modifica din temelii echilibrul care ar trebui să existe între puterile unui stat constituțional", se arată în comunicatul remis de Asociația profesională.

În rezoluția adoptată astăzi, magistrații solicită preşedintelui României, preşedintelui Senatului şi preşedintelui Camerei Deputaţilor consultarea urgentă a Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneţia) asupra unor aspecte curente vizând modificarea în România a Codului Penal, a Codului de Procedură Penală şi Codului de Procedură Civilă. Aceștia consideră necesară suspendarea imediată a dezbaterilor comisiei speciale comune până la data primirii avizului Comisiei de la Veneţia.

O altă solicitare vizează consultarea reală a corpului magistraţilor cu privire la pachetele legislative care vizează activitatea lor. Totodată, magistraţii solicită ministrului Justiţiei "să se abţină de la acţiuni care intimidează procurorii şi afectează statul de drept şi independenţa justiţiei", iar membrilor CSM să condamne imediat şi cu fermitate "atacurile la adresa statului de drept şi a judecătorilor şi procurorilor din România". Magistrații au avut un mesaj și pentru puterea legislativă şi CSM: să adopte măsuri imediate pentru a furniza "un sprijin adecvat magistraţilor împotriva cărora sunt îndreptate critici care subminează independenţa justiţiei".