Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Protestatar la marșul pentru autostrăzi: Am fost umiliți. Îi vom forța să ia act că nu pot lăsa Moldova izolată

moldova_vrea_autostrada.png

Sursa imaginii: 
Captură video

Marșul pentru autostrăzi în Moldova: Coloana de mașini ajunsă în București din toate județele Moldovei a fost împiedicată de polițiști și jandarmi să meargă în Piața Victoriei. Forțele de ordine au blocat accesul oamenilor care au venit în fața Guvernului să ceară urgentarea proiectelor de autostradă.

După zeci de minute de negocieri, protestatarii au primit acceptul să intre cu maşinile în Piaţa Victoriei, dar fără să staţioneze.

Iniţiatorii protestului afirmă că înţelegerea nu a fost respectată de poliţişti şi jandarmi şi că întreaga coloană de maşini a fost redirecţionată pe străzile din jur, fără a se face măcar un tur complet prin piaţă.

”Le-am explicat oamenilor, nu ne permitem să se blocheze Piața Victoriei, fiind un nod foarte important. Mai sunt și alți cetățeni”, le-a spus un jandarm.

Într-un final oamenii au reușit să-și lase mașinile pe bulevardul Kiseleff, iar apoi au mers pe jos până în Piața Victoriei unde au cerut din nou construcția autostrăzilor Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş şi Ploieşti-Suceava.

”Este o umilință la care suntem supuși. Este o dovadă că acest guvern de hoți și analfabeți trebuie să plece și va pleca. Ăsta este apogeul a ceea ce s-a întâmplat – guvernare de incompetenți și de hoți în România. Suntem umiliți într-un mod inacceptabil și vom rezista aici. Vom rezista până când vom obține o audiență reală nu numai de la Guvernul lui Dragnea și acoliții lui. Vom avea audiență în toată România și vom veni cât mai mulți moldoveni în București și-i vom forța să ia act că nu pot să lase Moldova izolată de România”.

Protestatarii au scandat ”Vrem autostrăzi” si au afişat bannere pe care scria ”Suntem sătui de minciuni” şi ”Moldova nu doarme”.

Potrivit organizatorilor, la acţiunea de protest au participat în total  peste 250 de autovehicule, dar unele maşini au însoţit coloana doar pe anumite porţiuni.

Acţiunea este organizată de două asociaţii civice - ”Împreună pentru A8” şi ”Moldova vrea autostradă”.

Organizatorii protestului afirmă că vor termene clare din partea Guvernului privind începerea lucrărilor la autostrada A8 (Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş) şi la autostrada A7 (Ploieşti-Suceava).