Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Avocat: Ordonanța Guvernului privind taximetria ar fi nelegală. COTAR: Cerem modificările de 3 ani

taxi_uber.jpg

Sursa imaginii: 
www.pixabay.com

Proiectul de ordonanță de urgență care ar elimina de pe piață aplicații precum Clever Taxi, Star Taxi sau servicii ca Uber și Taxify ar fi nelegal. Avocatul Cristian Băcanu susține că propunerea Ministerului Dezvoltării încalcă o serie de acte normative ale Uniunii Europene.

Miza acestui document, spune avocatul, ar fi închiderea celor două aplicații agregatoare prin care pot fi comandate taxiuri de la orice companie.

Potrivit ordonanței de urgență, aplicațiile de taxi ar trebui să poarte numele dispeceratului de taxi autorizat, adică al companiei de taxi.

Totodată vor fi interzise și transporturile efectuate în afara zonelor de autorizare, fiind vizate reţele precum Uber sau Taxify.

 

”Star Taxi și Clever taxi, în momentul ăsta, sunt niște societăți care nu au mașini de taximetrie la stradă, doar dețin niște aplicații pe care le pun la dispoziția taximetriștilor, pe de o parte, și a clienților, pe de altă parte. Ei efectuează un serviciu al societății informaționale. Ce face Guvernul? Vine și spune că acest serviciu devine ilegal. Ori, nu se poate face așa ceva pentru că libertatea serviciilor informaționale este garantă în Uniunea Europeană, iar, pe de altă parte, există o directiva care impune ca în astfel de acte normative, autoritatea emitentă să notifice Comisia Europeană. Ei invocă așa zise fapte de concurență neloială, dar ei de fapt se urmărește celor două societăți Star și Clever Taxi”, spune avocatul Cristian Băcanu.Transportatorii autorizați salută noile propuneri și susțin că ele vor rezolva solicitările lor de mai mulți ani.

Președintele Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România, Vasile Ștefănescu.

”În mare sunt modificările, prin scoaterea acelor sintagme în mod repetat și în mod permanent, pe care le-am solicitat în ultimii trei ani. Până la urmă Guvernul a ajuns la aceeași concluzie că trebuie să diminueze activitatea neautorizată, nelicențiată din transporturile de persoane. (...)Transportatorii autorizați aduc un venit la bugetul statului de 4,7% din PIB-ul României și pe partea celalată se fraudează, pentru că transportatorii neautorizați au devenit mai mulți ca cei autorizați, încă 4,7% din PIB, dvs credeți că e urgență sau nu?! Nu cumva o cerem de câțiva ani de zile?!”, a declarat Vasile Ștefănescu.