Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mark Zuckerberg în Parlamentul European : geniul care a creat un monstru?

20180522_ep-071135a_dll_010.jpg

Tajani Zuckerberg
O audiere extrem de asteptata : Mark Zuckerberg în Parlamentul European
Sursa imaginii: 
European Parliament

Mark Zuckerberg a explicat marți 22 mai Parlamentului European politica companiei sale împotriva dezinformării și a manipulării politice, cu un accent pus pe cea din urmă. Audierea, petrecută în conferința președinților de grup, se dorea a fi una confidențială; ea a fost totuși publică, dar Zuckerberg nu a spus nimic din ceea ce europenii nu știau deja.

Mark Zuckerberg, departe de a fi impresionat de cele zece persoane adunate în jurul său, a început prin a-și cere scuze pentru scandalul Cambridge Analytica, dar a continuat prin a explica că de fapt aproape totul este sub control.

“Nu vom fi niciodată perfecți”, a spus el după care a arătat ca nici legislația UE privind protecția datelor personale nu este perfectă.

Aceasta intră in vigoare în 25 mai iar Zuckerberg vede deja aici o problemă întrucât prevederile sunt stufoase și iau timp pentru ca utilizatorii să le citească. Dar vom face necesarul, a lăsat el să se înțeleagă. 

“Întrebați-vă cum vreți să fiți pomenit” i-a spus liderul liberal Guy Verhofstadt care a și lansat imaginea “geniului care a creat un monstru”. 

Europenii sunt mândri de reglementările lor, pe care le consideră superioare celor americane. Mark Zuckerberg a nuanțat această diferență , fără a intra cu adevărat în detalii, spunând că este important ca reglementarea „să fie adecvată”.

Și, cum era de așteptat, Mark Zuckerberg a vorbit mult despre avantajele aduse de Facebook prin crearea unei comunități. Facebook a fost folosit ca un instrument foarte prețios în timpul atacurilor teroriste prin activarea butonului “safe check”, a subliniat el.

Iar scandalul Cambridge Analytica are și o parte pozitivă, întrucât securitatea a fost întărită iar Facebook a pornit acum o investigație retroactivă a aplicațiilor care au acces la o cantitate mare de date. 

În fine, dezinformarea – când este vorba despre cea intenționată– este acum combătută eficient. Un cont fals poate fi reperat în câteva minute, actele de hărțuire sunt reperate în câteva zeci de minute. Problema este dezinformarea dezinteresată si neintenționată care este redusă prin diferite parteneriate cu „fact checkers” aflați în mai multe țări. 

Această audiere a avut totuși aerul unei farse. Zuckerberg nu a dorit o audiere în plenara Parlamentului European, ci a acceptat doar o discuție cu președinții grupurilor politice. 

Discuția trebuia sa fie scurtă și la obiect. Ea a fost lungă și dezlânată, fiecare politician luând cuvântul prea îndelung și nu mereu pertinent. 

Mai mult: o mică ceartă s-a declanșat la sfârșit când, presat pentru a ajunge la aeroport, Mark Zuckerberg nu a răspuns la întrebarea legată de transferul de date personale între Facebook și WhatsApp. 

 
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghisan