Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Când Mengele, ”îngerul morții”, a ajuns la Auschwitz

mengele.jpg

Josef Mengele (centru), împreună cu Richard Baer, comandantul lagărului de la Auschwitz (stânga) și Rudolf Hoess, precedentul comandant al lagărului, în 1944, la Auschwitz, Polonia
Image source: 
Karl-Friedrich Höcker via wikipedia.org/public domain

În 24 mai 1943, în complexul concentraționar Auschwitz-Birkenau era trimis un căpitan SS cu pregătire de medic și de antropolog. Misiunea sa nu era aceea de a-i trata pe deținuții care trăiau și sufereau în condiții inumane, ci aceea de a-i supune pe aceștia unor experimente care stârnesc și azi repulsie și revoltă. Acest medic german a căpătat supranumele de ”îngerul morții”. Numele sau era Josef Mengele.

Josef Mengele s-a născut în Bavaria, într-o familie de industriași. A studiat medicina și antropologia la Universitățile din München, Bonn și Viena și a obținut, în 1935, doctoratul în antropologie. După aceasta, el s-a mutat la Frankfurt, la Institutul pentru Biologie Ereditară și Igienă Rasială, o creație pseudo-academică susținută de naziști, care doreau ca teoriile lor despre rasele umane să fie susținute și de instituții cu reputație în lumea științifică.

Josef Mengele aderase deja de câțiva ani la ideologia nazistă. El făcuse parte dintr-o organizație paramilitară care a fost încorporată în trupele SA naziste.

În 1938, el a obținut un al doilea doctorat, în medicină, cu o teză care susținea teoriile promovate de naziști. Din 1940, a servit ca medic pentru unitățile Waffen-SS. În 1942, în timp ce servea în divizia SS Viking, a fost rănit pe frontul de est, din Rusia. A fost trimis acasă și declarat inapt pentru front. A primit rangul de căpitan și a fost trimis în complexul concentraționar Auschwitz-Birkenau, scena unora dintre cele mai oribile acte din istoria omenirii.

Josef Mengele a fost direct implicat în Holocaust, în cel mai josnic mod. La Auschwitz și-a căpătat supranumele de ”îngerul morții”. Mai întâi, el se implica în trierea prizonierilor care ajungeau în lagărele de concentrare. Cu un singur gest, trimitea mii de oameni direct în camerele de gazare.

S-a implicat și în experimente cumplite făcute asupra gemenilor proveniți din familiile de romi și de evrei internate în lagărele naziste ale morții. Printre altele, injecta substanțe chimice în ochii copiilor, în încercarea de a le schimba culoarea. Alteori, le amputa diferite membre. Erau și deținuți care erau fierți de vii, pentru că doctorul Mengele dorea să știe până la ce temperatură rezistă oamenii. De asemenea, nazistul a făcut experimente și pe pitici, inclusiv pe membrii familiei Ovitz, artiști de circ originari din România.

După război, a fost capturat și deținut la Nürnberg. Aliații l-au eliberat, deoarece nu îi cunoșteau identitatea reală. A stat ascuns câțiva ani la o fermă din Bavaria, apoi a fugit în Argentina. A devenit prosper și a divorțat de prima sa soție pentru a se căsători cu văduva fratelui său. Pentru că era căutat de cei care doreau să se răzbune, Josef Mengele a plecat din Argentina în Paraguay, apoi în Brazilia. Acolo a trăit sub identitatea falsă de Wolfgang Gerhard. A murit în urma unui atac de cord în 1979.

Josef Mengele a negat în fața membrilor familiei lui crimele sale de război. În 2004, zeci de scrisori și jurnalele lui au fost descoperite în America de Sud, dar conținutul lor nu a fost dat niciodată publicității.

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Rubrica Pagina de istorie din 24 mai 2018