Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Irlanda: Vot majoritar pentru liberalizarea avortului

exit_poll.jpg

© Barry Cronin, AFP

Rezultatele referendumului din Irlanda indică un vot majoritar în favoarea liberalizării avortului, anunţă BBC.

Actualizare: 66,4% dintre irlandezi au votat pentru liberalizarea avortului. 33,6% împotrivă.

Datele publicate de The Irish Times şi RTE indică faptul că aproximativ 69% dintre cei care s-au prezentat la urme au votat în favoarea abrogării articolului din Constituţie care interzice avortul.

Cei care au participat la referrndumul de ieri au fost consultaţi în legătură cu abrogarea sau cu menţinerea unei prevederi din Constituţie, cunoscută ca al 8-lea Amendament, confoirm căreia un copil nenăscut are acelaşi drept la viaţă ca şi o femeie însărcinată. 

Conform exit-poll-ului RTE, 69.4% dintre cei are au votat s-au pronunţat în favoarea abrogării acestei prevederi, în timp ce 30,6% doresc menţinerea ei.

John McGuirk, purtătorul de cuvânt al campaniei pro-viaţă „Salvaţi Amendamentul 8” a recunoscut înfrângerea în referendumul pe tema avortului, numind deznodământul „o tragedie de proporţii istorice” scrie BBC.

El a declarat că cei care se află în majoritate ar trebui „să arate respect şi bunătate faţă de mulţi oameni care sunt supăraţi”.

„Sunt oameni care au inima frântă după ce acest deznodământ”, a adăugat el.

„Ceea ce au făcut votanţii irlandezi ieri este o tragedie de proporţii istorice ... Copilul nenăscut nu mai are un drept la viaţă recunoscut de statul irlandez. În scurt timp, va fi introdusă o legislaţie prin care se va permite uciderea copiilor în ţara noastră.

Ne vom opune acestei legislaţii. Dacă şi când se vor deschide clinici pentru avort în Irlanda, ne vom opune de asemenea.”, se arată în comunicatul campaniei.

Premierul  irlandez Leo Varadkar a declarat că speră ca legile care vor permite avorturile în primele 12 săptămâni de sarcină vor fi implementate până la sfârşitul anului, scrie The Guardian.

Vardkar a declarat pentru RTE că victoria categorică a taberei în favoarea liberalizării avortului reprezintă „punctul culminant al unei revoluţii tacite”, adăugând că rezultatele demonstrează că ţara nu este una divizată.

„Suntem uniţi iar referendumul ne permite, ca naţiune, să ne maturizăm”, a declarat el.

Simon Harris, ministrul Sănătăţii, a declarat că a ştiut dintotdeauna că „irlandezii sunt decenţi şi plini de compasiune”. El a adăugat că va cere aprobarea oficială a guvernului marţi pentru a transforma proiectul de lege într-un text legislativ oficial.