Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Primele plângeri după intrarea în vigoare a regulamentului privind protecţia datelor personale

Au fost înregistrate primele plângeri împotriva unor giganţi ca Facebook şi Google, acuzaţi deja că încalcă reglementările europene. Sesizările au fost depuse chiar în ziua în care noul regulament privind protecţia datelor personale a intrat în vigoare, adică vineri 25 mai.

Autorităţile naţionale de protecţie au fost sesizate încă din prima zi de aplicare a regulamentului de către un jurist austriac, un mare activist al respectării vieţii private, care a depus o primă salvă de plângeri contra marilor giganţi americani.

”Probabil aţi văzut aceste ferestre contextuale care se afişează peste tot, spunând «trebuie să acceptaţi, altfel nu veţi putea utiliza acest serviciu». Or regulamentul interzice în mod explicit acest lucru”, a declarat el pentru AFP, deplângând un ”consimţământ forţat” la aceste noi reglementări de utilizare, modificate tocmai pentru a respecta legea europeană.

Juristul a anunţat că ONG-ul său - None of Your Business (Nu e treaba ta) - a depus patru plângeri, ”una în Franţa contra Google pe Android, a doua contra Instagram în Belgia, a treia la Hamburg contra WhatsApp şi a patra în Austria contra Facebook”.

Imediat după aplicarea noilor reguli privind protecţia datelor, mai multe site-uri ale unor ziare americane - inclusiv al Los Angeles Times - erau inaccesibile în UE, iar mesajele afişate sugerau dificultăţi legate de confirmitatea lor cu noul regulament european.