Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Doi polițiști omorâți în Belgia într-un act terorist

dew0ly7wkaegdou.jpg-large.jpeg

Politie Liege atac
Perimetrul de securitate instalat în urma atacului
Sursa imaginii: 
RTL

ACTUALIZAT Un bărbat de 36 de ani evadat din închisoare a deschis focul asupra poliției în această dimineață la Liège, în estul Belgiei, rănind mortal doi polițiști și un trecător. El a fost omorât la rândul său de echipele de trăgători de elită. Conform Parchetului belgian, acesta este un act terorist.

 

Bărbatul luase ostatică o femeie de serviciu cu care se refugiase în clădirea unui liceu. 

Autorul faptelor a fost încarcerat de mai multe ori pentru crime de drept comun. Conform cotidianului Le Soir, numele acestuia era Benjamin Hermann, el ieșise aseară pentru câteva ore din închisoare unde ar fi fost în contact cu „unele elemente radicalizate” și unde nu s-a întors la căderea nopții, cum ar fi trebuit. 

In această dimineață el a atacat politia cu un cuțit și abia apoi a reușit să fure arma unuia dintre polițiști, armă cu care ulterior a tras în forțele de ordine. 

Nicio revendicare nu a fost până acum făcută, dar anchetatorii privilegiază pista teroristă.

Primul ministru Charles Michel a calificat actul de „violență lașă si oarbă”.  

Ministru de interne Jan Jambon a vorbit despre un “act atroce” și a confirmat că pentru moment nu se cunosc cauzele acestuia. 

Ancheta a fost însă transferată aproape imediat de la nivel local la nivel federal întrucât există suficiente elemente pentru ca acesta să fie considerat un act terorist.