Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Testări gratuite pentru depistarea cancerului de col uterin și a celui mamar

coalitia_pacientilor_romania_nu_boala_ucide_sistemul.jpg

Cancerul de col uterin continuă să facă mii de victime în România

Sute de mii de femei din România vor fi testate gratuit pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin și mamar. Testările se vor face în cadrul Programului Național pentru Sănătatea Femeii, care se va derula în următorii cinci ani și va fi finanțat cu bani de la Uniunea Europeană.

Anual, peste 4000 de românce sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, iar 2000 mor din cauza bolii, a declarat la RFI, Tudor Ciuhodaru, deputat PSD și medic primar medicină de urgență. Potrivit acestuia, testarea precoce poate preveni peste 80% din cazurile de îmbolnăvire.

“Peste 800.000 de femei, cu vârste între 24 și 64 de ani, vor beneficia gratuit de servicii de depistare precoce a cancerului de col uterin, precum și de triaj citologic, tratament și reevaluarea periodică precum și servicii de sprijin pentru femeile din grupuri vulnerabile, de exemplu costurile cu transportul. Totodată, peste 30.000 de femei vor beneficia gratuit de servicii de depistare precoce a cancerului de sân”, a explicat dr.Tudor Ciuhodaru, cu precizarea că mai mult de jumătate dintre femeile ce urmează a fi testate provin din grupuri vulnerabile din punct de vedere socio-economic.
Absența educației pentru sănătate și lipsa banilor sunt principalele cauze ce duc la un diagnostic tardiv, atunci când șansele de vindecare sunt reduse, mai spune medicul.

Cele două programe naționale de screening, în valoare de 68 milioane de euro, beneficiază de finanţare din fonduri europene, nerambursabile. “10,5 milioane de euro sunt destinați pentru susținerea efectivă a programelor de prevenție, diagnostic și tratament precoce pentru Iași și întreaga Moldovă, ca urmare a numărului mari de îmbolnăviri înregistrate în această zonă”, a mai spus dr. Tudor Ciuhodaru.

De asemenea, Ministerul Sănătății va dezvolta prima rețea națională de radioterapie în spitalele publice. În cadrul Acordului semnat cu Banca Mondială, vor fi investite peste 250 milioane de euro pentru echiparea a cinci centre din țară.

Cancerul este una dintre principalele cauze de deces în întreaga lume, iar datele statistice arată că în prezent 8,8 milioane de persoane mor din cauza acestei boli.  Consumul de tutun şi alcool, o dietă nesănătoasă și lipsa activităţii fizice sunt principalii factori de risc. Alţi factori sunt infecţiile cronice în urma hepatitei de tip B, de tip C şi unele cazuri de infecţii cu Papilloma Virus (HPV). Cancerul de col uterin este o cauză importantă de deces la femei în ţările în curs de dezvoltare.

 

 
Tudor Ciuhodaru, medic primar medicina de urgenţă