Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Proteste după decizia CCR în cazul șefei DNA

2017-11-26t205501z_1303412418_rc19a30a9300_rtrmadp_3_romania-protests_0.jpg

Proteste la Bucuresti în noiembrie anul trecut împotriva unei "reforme a justitiei" de natura sa reduca independenta acesteia
Sursa imaginii: 
Credit foto: Inquam Photos/Octav Ganea/via REUTERS

Val de proteste în București și mai multe orașe din țară după decizia Curții Constituționale  în cazul Laurei Codruța Kovesi, șefa DNA. Aproximativ 2000 de persoane au protestat, aseară, în fața Guvernului, în timp ce câteva sute de oameni s-au adunat în marile orașe.

În jur de 2000 de persoane au protestat, aseară, în Piața Victoriei, după ce Curtea Curtea Constituțională a României a decis că există un conflict juridic de natură constituţională între Ministrul justiţiei şi Preşedintele României, generat de refuzul Preşedintelui României de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi.

“Președintele României urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kövesi”, se arată în comunicatul CCR.

Protestatarii au aprins lanternele telefoanelor și au scandat sloganuri pro justiție și împotriva Curții Constituționale. La fața locului au fost prezente și forțe ale jandarmeriei. Au existat și câteva momente tensionante între jandarmi și protestatari. Mai mulți multe persoane au împins gardurile Jandarmeriei și au încercat să rupă cordonul de jandarmi. Potestatarii s-au mobilizat pe rețelele de socializare, după apelul făcut de mai multe organizații civice, printre care Corupția Ucide. Proteste au fost și în țară. Sute de persoane au ieșit în stradă în Timișoara, Sibiu, Constanța, Oradea și Iași.