Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Participare record la Bucharest Pride. 5000 de persoane au manifestat pentru drepturile comunității LGBTQ

pride_2018.jpg

Image source: 
Credit Foto: Diana Maria

A fost un marș al premierelor, un pride cu participare record, susținere vizibilă din partea Ambasadelor Marii Britanii și a Germaniei la București și un pride al curajului.

"Fără toleranță nu vom supraviețui, nici unii, nici ceilalți", spune Sorin, unul dintre cei 5 mii de oameni care au participat sâmbătă la Bucharest Pride, parada la care membrii comunității lgbtq+ din România, dar și susținătorii lor ies în stradă pentru a-și cere drepturile.

Lesbiene, homosexuali, transgender, heterosexuali, familii cu copii, biciclete împodobite cu steguri în culorile curcubeului și căței, toți ies de 14 ani să ceară același lucru –  introducerea parteneriatului civil, însă niciodată acest lucru nu a părut mai departe de realitate ca acum, în contextul în care Coaliția Pentru Familie cere introducerea în Constituție a modificării denumirii de familie, stipulând că aceasta ar fi "Uniunea dintre bărbat și femeie".

Nici jandarmii, dar nici organizatorii nu se așteptau la o participare atât de mare. 5000 de oameni au cântat, au dansat și au fluturat steaguri în culorile curcubeului din Piața Victoriei până în Piața Universității. Privită de la balcoanele blocurilor din jur, Calea Victoriei era traversată de un mare curcubeu sub forma steagului dus de zeci de manifestanți care celebrau diversitatea.

Față de celelalte ediții mulți dintre participanți erau tineri. Luca este unul dintre ei, un activist care a avut de mult curaj să lupte pentru drepturile tinerilor din comunitate care se confruntă des cu diverse cazuri de bullying la liceu.

Și Ana Ciutu, organizator Bucharest Pride observă că aceasta este prima ediție la care au ales să participe foarte mulți oameni care până acum se temeau să susțină cauza.

Susținere există și din partea ambasadelor. De patru ani, Ambasadorul Marii Britanii la București Paul Brummel a defilat în primul rând la bucharest pride și nici acum nu s-a dezis. Mesajul transmis este identic cu cel de pe tricoul pe care il purta: Love is Great!

Firme ca IBM, Google și Accenture au susținut public incluziunea comunitații lgbt din România ca parte a politicii firmelor și au ieșit în stradă cu bannere care conțineau mesaje de susținere.

Printre steagurile raibow care fluturau în Piața Universității, erau și altele cu nuanțe ușor diferite. Albastru, roz și alb este drapelul pe care îl ține cu mândrie Patrick Brăila, președintele Transform, ONG-ul care susține persoanele transgender din România. Lupta lor este și mai acerbă explică el.

A fost un pride al premierelor, un pride cu participare record, susținere vizibilă din partea Ambasadelor Marii Britanii și a Germaniei la București și un pride al curajului care a convins oamenii că doar devenind vizibil și cerandu-ți drepturile poti schimba mentalul colectiv.

5000 de persoane au cerut în stradă drepturi pentru comunitatea LGBTQ+ din România