Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


A început Evaluarea Națională. Profesorul Radu Gologan critică dur ”șablonizarea” examenelor

”Examenele din ziua de azi sunt învechite și nu sunt adaptate la gândirea elevilor”, declară, la RFI, profesorul Radu Gologan, coordonator al Lotului Olimpic Național de Matematică, în contextul în care pe 11 iunie a început Evaluarea Națională pentru elevii de clasa a VIII-a.

Luni, 11 iunie, examenul de Evaluarea Națională pentru elevii de clasa a VIII-a a debutat cu proba la limba și literatura română. Subiectele pe care le-au avut de rezolvat elevii au fost construite pe două cerințe mari, cu mai multe subpuncte.  La primul subiect, elevii au avut de realizat o compunere în care să argumenteze apartenența la genul epic a unui text din romanul “Inocenţii,” de Ioana Pârvulescu. Al doilea subiect a avut și el ca cerință, printre altele, realizarea unei narațiuni în care absolvenții de gimnaziu să prezinte “o întâmplare petrecută într-o cetate”.

Pentru elevii de clasa a 8-a urmează, peste două zile, proba de matematică. O zi mai târziu, va avea loc examenul la Limba şi literatura maternă. Afișarea rezultatelor este programată pentru ziua de 19 iunie.

”Din păcate, examenele de azi sunt neadaptate la gândirea și la modul de percere a informației pentru copilul din ziua de azi. Examenele noastre sunt învechite, în marea majoritate sunt șabloane care se repetă în fiecare an. Astfel, pe parcursul pregătirii, copilul pierde ideea principală a educației: de a accede la competențe, de a avea cunoștințe care să îl ajute să se adapteze la viață prin gândire logică. Putem vorbi și de examenul de Evaluare Națională, și de Bacalaureat în același fel”, este de părere reputatul profesor de la Facultatea Politehnică.

Ascultă:



În interviul acordat RFI, Radu Gologan recunoaște că: ”noi, dascălii - și nu vorbesc doar de România, e în toată lumea problema asta – nu am reușit să accedem la posibilitățile pentru a servi această minte care e în formare într-un alt fel decât acum 20-30 de ani”. Profesorul subliniază că trebuie să înțelegem cu toții că ”viitorul este al tehnologiei informației. Trebuie să înțelegem că vrând-nevrând totul se va muta pe tabletă, pe telefonul inteligent, foarte puține lucruri vor rămâne pe hârtie. (...) Evoluția societății este ca un animal care se dezvoltă singur, orice i-am face, nu îl putem opri, el evouează spre progres”.

Ascultă interviul integral acordat RFI de profesorul Radu Gologan, coordonator al Lotului Olimpic Național de Matematică:

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânz: https://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

 
Profesorul Radu Gologan, despre examenele învechite din România