Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Criza refugiaţilor: Spania acceptă vasul Aquarius, plin cu 629 de migranţi

criza_refugiati_spania_vasul_aquarius_migranti.jpg

Vasul Aquarius, plin cu migranţi (Sursa foto: sosmediterranee.fr)
Vasul Aquarius, plin cu migranţi (Sursa foto: sosmediterranee.fr)

Spania a decis să intervină în scandalul legat de prezenţa vasului de salvare Aquarius, plin cu peste 600 de migranţi, în apele teritoriale internaţionale, ambarcaţiunea fiind refuzată atât de Italia, cât şi de Malta.

Premierul Spaniei a anunţat luni că ţara sa va prelua vasul plin cu migranţi, care are la bord 123 de minori neînsoţiţi, 11 copii şi şapte femei însărcinate.

Madridul face acest gest, pentru a evita o catastrofă umanitară, în condiţiile în care cei 629 de migranţi mai au provizii pentru o singură zi.

Uniunea Europeană şi Agenţia ONU pentru Refugiaţi au făcut apel către Malta şi Italia să încheie conflictul politic, care nu a permis accesul navei în porturi.

"Oamenii sunt speriaţi, proviziile sunt pe terminate şi este nevoie de ajutor repede”, potrivit Agenţiei ONU pentru Refugiaţi.

Nava aparţine ONG-ului francez SOS Méditerranée France, care a comunicat că ambarcaţiunea mai are provizii pentru a hrăni migranţii pentru încă o zi.

Conform legilor UE, refugiaţii se pot înscrie pentru azil în prima ţară din blocul european în care ajung, dar Italia şi Malta au cerut ca responsabilitatea să fie împărţită în mod egal în toată Uniunea.

1183