Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Spania oferă refugiu migranților de pe nava Aquarius

aquarius_afp.jpg

Sursa imaginii: 
AFP

Spania a acceptat să primească nava cu 629 de migranţi salvaţi sâmbătă în largul Libiei, după ce Italia şi Malta au refuzat debarcarea migranţilor pe teritoriul lor, a anunţat luni şeful guvernului spaniol, Pedro Sanchez. ''Şeful guvernului a dat instrucţiuni pentru ca Spania să-şi onoreze angajamentele internaţionale în materie de criză umanitară'', se subliniază într-un comunicat al guvernului de la Madrid. ''Este de datoria noastră să ajutăm la evitarea unei catastrofe umanitare şi să oferim un 'port sigur' acestor persoane'', afirmă acelaşi comunicat, în care se precizează că portul Valencia  a fost ales ca destinaţie pentru Aquarius.

Nava Aquarius a salvat sâmbătă 629 de migranţi, între care 123 de minori neînsoţiţi, 11 copii mici şi şapte femei însărcinate în largul coastelor Libiei. Nava, închiriată de organizaţia neguvernamentală franceză SOS Mediterana, se afla în stand-by în largul Maltei înainte de anunţul premierului spaniol, în centrul unei dispute între mica insulă mediteraneană şi Italia, care au decis să nu permită acostarea acesteia, în pofida apelurilor internaţionale pentru a-i primi aceşti migranţi. Comisia Europeană a chemat la o ''reglementare rapidă'' a acestei dispute în Mediterana, la fel ca un purtător de cuvânt al guvernului german, care a subliniat datoria ''umanitară'' şi simţul responsabilităţii din partea tuturor părţilor. Înaltul Comisariat al Naţiunilor pentru Refugiaţi (UNHCR) a fost mai direct în exprimare şi a cerut Maltei şi Italiei să autorizeze ''imediat'' debarcarea celor 629 de migranţi. Nu e așadar de mirare că decizia lui Pedro Sanchez de a oferi adăpost celor 600 de imigranți a fost salvatoare și salutată de toată lumea.

Între timp, la Roma, a  avut loc o reuniune a Comisiei Internaţionale pentru Persoane Dispărute. În contextul crizei, Italia, Malta, Grecia şi Ciprul au decis să colaboreze pentru a obţine rezultate mai bune în localizarea şi identificarea migranţilor dispăruţi în Marea Mediterană. ”O ţară singură nu este capabilă să trateze această problemă, ţinând cont de enormitatea, amploarea problemei şi dat fiind că migranţi dispar în toată Mediterana", se arată într-un comunicat al comisiei. Cifrele colectate până acum sunt dramatice : doar Italia a găsit 8.000 de migranţi în mare, ”care este pe cale să se transforme într-o groapă comună" în ultima decadă. Aproape 27.000 de migranţi ar fi dispărut în lume cu începere din 2014, dintre care 16.000 în Mediterana. Peste 3.000 de migranţi au murit în mare în 2017 şi deja 600 în acest an.